Čitaj mi!

Bagdad u oblaku prašine, peščana oluja paralisala Irak

Irak je privremeno zatvorio aerodrome i javne zgrade zbog devete peščane oluja koja je pogodila tu zemlju od sredine aprila.

Više od 1.000 ljudi hospitalizovano je u ponedeljak sa respiratornim problemima, saopštilo je iračko ministarstvo zdravlja.

Avioni su prizemljeni i u susednom Kuvajtu po drugi put ovog meseca. Druga jaka peščana oluja za manje od nedelju dana takođe se spustila na glavni grad Saudijske Arabije, Rijad.

Glavni grad Iraka, Bagdad, bio je obavijen oblakom prašine, a ulice koje su obično zagušene saobraćajem su uglavnom puste i okupane narandžastim svetlom.

Irački premijer Mustafa a Kadhemi naredio je obustavu svih radova u državnim institucijama osim zdravstvenih i bezbednosnih službi, navodeći loše klimatske uslove i, kako je rekao, dolazak "nasilnih peščanih oluja".

Vazdušni saobraćaj je privremeno bio obustavljen na međunarodnim aerodromima u Bagdadu, Arbilu i Nadžafu.

Irak je zbog klimatskih promena, kako prenosi Gardijan, jedna od pet najugroženijih zemalja sveta.

Ministarstvo životne sredine upozorilo je da bi Irak u naredne dve decenije moglo da ima u proseku 272 dana sa peščanim olujama godišnje, što bi se povećalo na više od 300 do 2050. godine.

Početkom maja stotine Iračana potražilo je pomoć u bolnicama zbog problema sa disanjem, a aerodrom u Bagdadu je obustavio letove na nekoliko sati pošto je gusta peščana oluja pogodila Irak, peti put za mesec dana.