Читај ми!

Hoće li britanska vlada preživeti epilog istrage o kovid-žurkama

Policijsko-administrativna istraga kovid-žurki u zgradama britanske vlade u vreme pandemije i zaključanosti zemlje je završena. Kazne su podeljene i vreme je da ova priča dobije svoj epilog.

Zbog osam okupljanja od maja 2020. do aprila 2021. godine, novčane kazne stigle su na 126 adresa.

Među njima su Dauning strit broj 10 i 11 gde žive i rade premijer Džonson i njegov ministar finansija Riši Sunak, koje su lupili po džepu samo zbog proslave premijerovog rođendana, mada su bili i na drugim okupljanjima.

Lider opozicije, takođe optuživan da je sa saradnicima pio pivo i jeo kari, nije kažnjen.

"Kršenja zakona nije bilo. Zakoni su neprekidno poštovani. Samo sam nešto prezalogajio radeći do kasno u noć kao što svaki političar čini pred izbore. No, ukoliko me policija bude kaznila, ja ću naravno, učini ono što je ispravno i povući se", kaže Starmer.

No, Boris Džonson ne namerava da se povuče zbog "žurkagejta", mada pritisak raste.

"Naša istraga je bila nepristrasna i njeni rezultati pokazuju da je zaista imalo šta da se istražuje. Ne očekujemo nikakva nova saznanja. Sada je na Su Grej da povuče sledeći potez", izjavljuje vršilac dužnosti šefa londonske Metropoliten policije Helen Bol.

Žena koja rukovodi zemljom

Kćerku irskih imigranata nazivaju "ženom, koja rukovodi zemljom".

Od leta prošle godine, ona je drugi stalni sekretar Vlade što je vrhunac karijere u državnoj službi.

Istragu o spornim žurkama završena je još u januaru, ali je objavljivanje njenog izveštaja odloženo zbog policijske istrage, kojoj je ustupila više od tri stotine fotografija.

Nije jasno da li će se i one naći u konačnom izveštaju.

Zna se samo da Su Grej treba da ispriča priču o zabranjenim zabavama od početka do kraja.

Za sada je objavljen samo njen stav da je vrh Vlade napravio "greške u liderstvu i proceni".

Mediji bruje i o njenom tajnom aprilskom sastanku sa premijerom.

"Premijer se nikada nije mešao u istragu, koju je vodila Su Grej. Uvek ju je podržavao da sledi trag dokaza, ma kuda on vodio. Radio sam sa Su Grej i dobro je poznajem. Znam da je njen profesionalizam na najvišem nivou i da se njen integritet ne dovodi u pitanje", objasnio je u jednom od udarnih nedeljnih televizijskih programa britanski ministar obrazovanja Nadim Zahavi.

Termin objavljivanja izveštaja o "žurkagejtu" neizvestan

Svi, koji se pominju u izveštaju, mogli su da prilože žalbu do nedelje uveče.

Objavljivanje nalaza Su Grej očekuje se pre četvrtka kada parlament odlazi na pauzu zbog proslave sedam decenija kraljice Elizabete Druge.

"Istraga je pokazala industrijske razmere kršenja zakona u Dauning stritu. Oko 120 kazni odraz su kulture, koju diktira premijer. Želim da izveštaj Su Grej bude objavljen u celini. Premijer nema više gde da se krije", ističe lider laburista ser Kir Starmer ponovo pozivajući premijera da podnese ostavku.

S obzirom na to da je premijer Džonson taj koji mora da izveštaj predstavi Parlamentu, realno je očekivati da se to dogodi u utorak ili sredu na redovnoj sesiji pitanja za Vladu.

Ne treba zaboraviti da je Džonson i pod istragom parlamentarnog odbora za privilegije, koji treba da utvrdi da li je namerno lagao poslanike o spornim žurkama.

Neki opozicioni mediji tvrde da ima sve više članova Vlade nezadovoljnih zbog činjenice da je premijer kažnjen samo jednom, a oni više puta.

Neki mediji Džonsonu predviđaju ostavku do kraja jula.

No, to mu predviđaju otkako je seo u premijersku fotelju u kojoj on i dalje sedi.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво