Читај ми!

Majmunske boginje registrovane i u Australiji, Italiji, Nemačkoj i Švedskoj

Slučajevi majmunskih boginja zabeleženi su do četvrtka u SAD i Kanadi, a danas i u Australiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Švedskoj.

Prvi slučaj majmunskih boginja zabeležen je 7. maja u Velikoj Britaniji, a sada se širi svetom.

Prvi pacijent koji je dobio majmunske boginje 7. maja je putovao u Nigeriju, gde se veruje da je inficiran, pre nego što se vratio u Englesku. Sada već ima devet potvrđenih slučaja u Britaniji.

U Švedskoj i Italiji potvrđen je po jedan slučaj majmunskih boginja, a za jedan slučaj u Francuskoj još se čeka potvrda. U Portugaliji je potvrđeno pet, a u Španiji danas novih 14 slučajeva.

Švedske vlasti kažu da nisu sigurne kako je bolesnik inficiran, a zaraženi iz Italije je navodno nedavno boravio na Kanarskim ostrvima.

I u Nemačkoj otkriven prvi slučaj majmunskih boginja

Institut za mikrobiologiju nemačkih oružanih snaga u Minhenu potvrdio je prvi slučaj majmunskih boginja u Nemačkoj, a u pitanju je pacijent sa karakterističnim lezijama na koži, navedeno je u saopštenju te službe.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je da "na osnovu dostupnih informacija pretpostavlja da se virus nije tako lako prenosio i da bi se epidemija mogla obuzdati, ako zdravstvene vlasti reaguju brzo".

Kada je reč o bolesniku iz Masačusetsa, on je hospitalizovan i u "dobrom je stanju". Američke vlasti tvrde da ne predstavlja pretnju po javno zdravlje. 

Zasad nema vakcine protiv majmunskih boginja u Evropi a, prema pisanju španskog dnevnika Pais, španske vlasti su, navodno, naručile hiljadu vakcina protiv velikih boginja kako bi se izborile sa potencijalnom epidemijom.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Retka su virusna bolest koja je uglavnom blaga i od koje se većina ljudi oporavi posle nekoliko nedelja. Virus se ne prenosi lako među ljudima i rizik od epidemije nije velik, kažu britanski stručnjaci.

Prema podacima na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u DR Kongu, bila do 11 odsto, a u poslednje vreme varira između tri i šest odsto.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво