Читај ми!

SAD testirale hipersonično oružje pet puta brže od brzine zvuka

Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je uspešno izvršilo test hipersoničnog oružja, koje je letelo brzinom pet puta većom od brzine zvuka.

Testiranje je obavljeno u subotu na obali Južne Kalifornije kada je bombarder B-52 ispalio "vazdušno oružje za brzi odgovor" (ARRV), navodi se u saopštenju Američkog ratnog vazduhoplovstva, prenosi Rojters.

"Nakon odvajanja od aviona, buster ARRV se pokrenuo i trajao je koliko smo predvideli, dostignuvši hipersonične brzine pet puta brže od brzine zvuka", navodi se u saopštenju vojske SAD.

Navode da je oružje dizajnirano tako da u opasnosti drži važne mete u rizičnim sredinama sa velike distance, kao i da će proširiti mogućnost preciznosti u pogađanju meta tako što će omogućiti brze napade na mete koje imaju jaku odbranu na zemlji.

SAD nisu jedine koje proizvode hipersonično oružje, a američki zvaničnici tvrde da je Rusija gađala takvim oružjem mete u Ukrajini, kao i da je Kina testirala tu vrstu oružja. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u oktobru negiralo da je ta zemlja testirala hipersonično oružje. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво