Čitaj mi!

G7: Zemlje Zapadnog Balkana da uvedu sankcije Rusiji

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u Nemačkoj, pozvale su države Zapadnog Balkana da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije Rusiji i njihovu primenu. Pozvali su Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum.

Ministri spoljnih poslova G7 istakli su da moraju da nastave da pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata, objavljeno je na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

"Pozivamo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju da potpuno usklade svoje spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu. Pozivamo Srbiju da učini isto", poručili su ministri, navodi se u saopštenju.

Pozdravili su to što je Zapadni Balkan ujedinjen u osudi rata Rusije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN.

Pozvali su Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će omogućiti realizaciju evropskih perspektiva, doprineti regionalnoj stabilnosti i biti od koristi svim ljudima u regionu, navodi se u zaključcima ministara spoljnih poslova G7.

Ministri inostranih poslova G7 ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kako bi osigurali bezbednost, stabilnost i prosperitet regiona.

Pozvali su zemlje u regionu da unaprede unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, prošire domaći politički prostor, poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, nastave sa naporima u sprečavanju radikalizacije nasilja, podržavaju pomirenje i da se bore protiv dezinformacija o genocidu, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

"Nećemo tolerisati secesionističku politiku Republike Srpske"

Oni su naveli da su zabrinuti zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i dodali da osuđuju svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje.

"Nećemo tolerisati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu", poručuju ministri.

Pozivaju na povratak na punu funkcionalnost vlada na svim nivoima, kako bi u potpunosti nastavile sa radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podele i zapaljivu retoriku i izbegavajući svaki čin koji bi mogao da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu.

Ministri spoljnih poslova G7 su pozvali sve stranke u zemlji da obezbede održavanje opštih izbora kako je predviđeno u oktobru.

Oni su u potpunosti podržali mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita i izvršni mandat operacije EUFOR ALTEA za održavanje bezbednog okruženja u zemlji.

Ministri spljnih poslova G7 su istakli i da podržavaju napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz zajednicko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.