Читај ми!

Šeik Muhamed bin Zajed novi predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata

Savezno vrhovno veće, koje čine vladari sedam emirata, izabralo je šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana za novog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prethodni predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dabija, Kalifa bin Zajed el Nahjan, poznat i kao šeik Kalifa, preminuo je u petak u 74. godini.

Kalifa je retko viđan u javnosti od kada je doživeo moždani udar 2014. godine, pa je princ i prestolonaslednik emirata Abu Dabi Muhamed bin Zajed i ranije bio de fakto vladar.

Radeći iz drugog plana godinama kao de fakto lider, šeik Mohamed (61) je transformisao vojsku Emirata u visokotehnološku silu što je sa naftnim bogatstvom i statusom poslovnog čvorišta, proširilo uticaj zemlje na međunarodnom nivou.

Kada je 2004. godine preminuo njegov otac - prvi predsednik šeik Zajed bin Sultan al Nahjan, nasledio ga je Kalifa, njegov najstariji sin, a Mohamed - Zajedov treći sin, tada je postao princ prestolonaslednik.

Bin Zajed se školovao u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Ujedinjenom Kraljevstvu. Završio je Kraljevsku vojnu akademiju Sandherst (Royal Military Academy Sandhurst) 1979. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се