Читај ми!

Gužva u Japanskom moru - nosač aviona, podmornice i manevri

Ruske podmornice ispalile su krstareće rakete "kalibr" na mete u Japanskom moru, nakon čega su vlasti u Tokiju upozorile na sve intenzivnije manevre ruskih snaga oko Japana, javljaju mediji u Rusiji i Japanu. Rusija ispalila rakete "kalibr". Pjongjang, navodno, sprema novu nuklearnu probu.

Ruska agencija Tass javila je da su projektili dometa 2.000 kilometara uspešno lansirani iz dve podmornice u Japanskom moru, dok su istovcremeno japanski izvori naveli da je u vežbi učestvovalo ukupno 15 plovila.

Vežbe gađanja u Japanskom moru vremenski su se podudarile sa manevrima mornarica SAD i Japana, u kojima učestvuju brodovi američke Sedme flote predvođene nposčem aviona "Abraham Linkoln".

Borbena grupa američkih i japanskih brodova izvodi manevre u Japanskom moru posle spekulacija da bi Severna Koreja do kraja sedmice mogla izvesti novi nuklearni test.

Japanski i američki ratni brodovi izveli su, u prethodna dva dana, niz manevara u ovom regionu po prvi put u poslednjih pet godina.

Poslednjih sedmica, ruska vojska izvela je dve vežbe oko Kurilskih ostrva, koja su predmet spora između Moskve i Tokija još od kraja Drugog svetskog rata.

Sporna Kurilska ostrva 

Ostrva na granici između Ohotskog mora i Tihog okeana, u Rusiji poznata kao Južni Kurili, a u Japanu kao "severna teritorija", predmet su spora dve države još od konca Drugog svetskog rata, kada su sovjetske snage zauzele ostrva Kunaširi (ruski Kunašir), Etorofu (ruski Iturup), Šikotan i mali arhipelag Habomai.

Najnoviji u seriji sporova Japana i Rusije počeo je krajem februara kada je vlada u Tokiju rusku ofanzivu na Ukrajinu nazvala "ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava" i pridružila se kaznenim merama koje je Zapad uveo Moskvi.

Moskva je, u kontraudaru, svrstala Japan na listu "neprijateljskih država" i prekinula pregovore o mirovnom sporazumu između dve države, kojim je trebalo da budu rešena pitanja koja su ostala otvorena posle Drugog svetskog rata, uključujući i sudbinu Kurilskih ostrva.

"Rusija nema nameru da, u sadašnjim okolnostima, nastavi pregovora s Japanom o mirovnom sporazumu... Nemoguće je razgovarati o potpisivanju suštinskog dokumenta o bilateralnim odnosima sa državom koja je protiv Rusije otvoreno zauzela neprijateljski stav i pokušava da naškodi ruskim interesima", saopštilo je krajem februara rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Bivši premijer Japana Šinzo Abe se od 2012. do 2020. godine sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastajao dvadeset puta, ali bez značajnijih pomaka u procesu rešavanja ovih pitanja.

Abe se nadao da će uspeti da oživi deklaraciju koju su tadašnji SSSR i Japan potpisali 1956. godine, prema kojoj je Moskva pristala da zadrži dva najveća i vrati preostala ostrva.

U složenoj političkoj gimnastici koja je usledila, parlamenti obe države ratifikovali su ovaj dokument, ali je Tokio na nagovor Vašingtona, kasnije odbacio deklaraciju, objašnjavajući da bi se na taj način odrekao 90 odsto teritorije Kurilskih ostrva.

Posle Abea, premijeri Jošihide Suga i sada Kišida nisu uspeli da iniciraju bilo kakav iskorak u procesu rešavanja ovog pitanja.

Kurilska ostrva predstavljaju prilično emotivno pitanje za vlade u Tokiju, pošto Japan smatra da je SSSR pred kraj rata "podlo prekršio sporazum o nenapadanju" između dve zemlje, kada je Crvena armija proterala Japance iz Mandžurije i sa Kurilskih ostrva.

Tokio smatra da je Crvena armija prigrabila japanska ostrva nakon što je car Hirohito 15. avgusta 1945. godine objavio kapitulaciju, ali Moskva te tvrdnje odbacuje, podsećajući da se Japan predao tek 2. septembra, kada je na američkom bojnom brodu "Misuri" potpisana kapitulacija.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво