Читај ми!

Satelitski snimci bude sumnju – da li se Pjongjang sprema za nuklearne probe

Satelitski snimci pokazuju radove na poligonu za nuklearno testiranje u Severnoj Koreji, prvi put otkako je zatvoren 2018. godine.

Komercijalni sateliti snimili su u petak poligon za nuklearne probe Pungje-ri, a na snimcima se vidi da se gradi novi objekat i obnavlja stari, navodi se u izveštaju specijaliste iz kalifornijskog Centra za neproliferaciju.

Analitičari ističu da će biti potrebni meseci, ako ne i godine, da se poligon osposobi za nuklearne eksplozije.

"Koliko će biti potrebno Severnoj Koreji da počne nuklearna testiranja zavisi od toga kolika je šteta načinjena u tunelima", navodi se u izveštaju i dodaje da je moguće da će se testiranja vršiti na nekoj drugoj lokaciji.

Severna Koreja je od januara testirala rekordan broj raketa, uključujući i svoje najveće oružje, još od 2017. godine. Izveštaj navodi da deluje da se sprema za "lansiranje špijunskog satelita". 

Međunarodni posmatrači su izvestili i da najveći severnokorejski nuklearni reaktor u Jongbjonu radi punim kapacitetom, što bi moglo da znači da proizvodi gorivo za nuklearno oružje.

Lansiranje raketa moglo bi da bude najava povratku lansiranja interkontinentalnih balističkih raketa, i testiranju nuklearnih bombi, navodi se u godišnjoj proceni svetskih pretnji koju je napravila američka Obaveštajna služba (DNI).

I dok se poligon Pungje-ri nije spominjao u izveštaju, navodi se da je severnokorejski lider Kim Džong Un posvećen širenju nuklearnog arsenala.

Ovaj poligon je zatvoren otkako je Severna Koreja nametnula moratorijum na testiranje nuklearnog oružja 2018. godine. Kim je, međutim, objavio da se više ne oseća obaveznim da poštuje moratorijum, budući da je 2019. došlo do odlaganja pregovora o denuklearizaciji.

Kada je poligon zatvaran, detonacijama su zatvoreni ulazi u tunele i uklonjeni su objekti za posmaranje i zgrade za istraživanje. Pjongjang je tada pozvao i strane izveštače kako bi pratili proces, ali nisu dozvolili dolazak stranih inspektora, zbog čega se probudila sumnja da bi poligon ponovo mogao da se koristi.

Pungje-ri je jedina poznata lokacija za nuklearna testiranja u Severnoj Koreji. U tunelima je od 2006. do 2017. izvedeno šest testiranja nuklearnog oružja. Poslednji i najveći test doveo je do geološke nestabilnosti i nekoliko manjih zemljotresa.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво