Читај ми!

Americi preti skok cene goriva i do 5 dolara po galonu

Amerikanci mogu da očekuju dalji skok cene goriva na benzinskim pumpama širom države, zbog sukoba u Ukrajini i sankcija Rusiji. San Francisko već je postao prvi grad u Americi sa prosečnom cenom goriva od 5 dolara po galonu.

Prosečna cena goriva u Americi trenutno iznosi 3,61 dolar po galonu, što je 26 centi više nego u februaru i oko jedan dolar više nego prethodne godine, prenosi Si-Bi-Si njuz.

U američkim državama, prema podacima kompanije "Gas badi", vozači najskuplje gorivo već plaćaju skoro 4,5 dolara po galonu.

Patrik de Han, šef analize nafte u "Gas badiju", na Tviteru je 28. februara objavio da će prosečna cena gasa "u narednih nekoliko nedelja" u pojedinim američkim gradovima dostići 5 dolara po galonu.

San Francisko je već je postao prvi grad u Americi sa prosečnom cenom gasa iznad 5 dolara.

"Po prvi put u istoriji američki grad je premašio prosek od 5 dolara po galonu. San Francisko!", objavio je De Han na Tviteru.

Skok cene nafte

Cena nafte skočila je 2. marta za još sedam dolara po barelu, nakon što su se Sjedinjene Države i drugi članovi Međunarodne agencije za energetiku dogovorile da aktiviraju 60 miliona barela nafte iz rezervi.

Sutradan, posle novih američkih sankcija Rusiji, cena nafte je ponovo skočila na skoro 120 dolara do barelu, što je na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

Odluka koju je donela 31 država članica Međunarodne agencije za energetiku da ispusti naftu iz zaliha imala je za cilj da "pošalje snažnu poruku naftnim tržištima" da neće biti "nedostataka u zalihama". Nije uspela, međutim, da pokrene tržišta.

Rusija je glavni izvoznik sirove nafte sa oko 12 odsto svetske ponude. Eksperti kažu da će svaki poremećaj tog izvoza verovatno dovesti do povećanja cena na pumpi za potrošače.

"Mislimo da će rat Rusije i Ukrajine intenzivirati globalne i američke inflatorne pritiske podizanjem cena nafte i gasa", rekao je u Brajan Kolton, glavni ekonomista Rejting agencije "Fič".

Uprkos naglom porastu cena gasa koji uzrokuje smanjenje potrošnje, analitičari za sada ne vide najnoviji skok cena nafte kao neposrednu opasnost za ekonomski oporavak SAD.

"Iako održive, više cene energije predstavljaju negativni rizik za izglede, ne vidimo ih kao dovoljne da poremete oporavak", navodi u martovskom izveštaju investiciona banka "Barklejs".

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара