Читај ми!

Bajden: Putin je izabrao rat, snosiće posledice

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin snosi punu odgovornost za "napad na Ukrajinu i da će se Rusija zbog toga suočiti sa posledicama". Bajden je rekao da ne planira da razgovara sa Vladimirom Putinom. Najavio je mogućnost da budu uvedene sankcije i za Vladimira Putina lično. "To nije blef, to je na stolu", rekao je Bajden. Istakao je da će biti osramoćen svako ko stane uz Rusiju.

Džozef Bajden je rekao da je "Putin agresor".

"Putin je izabrao ovaj rat. I sada će on i njegova zemlja snositi posledice", rekao je Bajden u izjavi u Beloj kući.

Bajden je rekao da "ne planira da razgovara" sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da će "Putinova agresija na Ukrajinu na kraju skupo koštati Rusiju, ekonomski i strateški".

Kazao je da će biti osramoćen svako ko stane uz Rusiju.

"Putinov izbor da vodi potpuno neopravdan rat protiv Ukrajine ostaviće Rusiju slabijom, a ostatak sveta jačim", rekao je Bajden.

Navodi da je Putin odvojen od ostatka sveta i da želi da oživi bivši Sovjetski Savez.

"On ima mnogo veće ambicije od Ukrajine. On, zapravo, želi da ponovo uspostavi bivši Sovjetski Savez. O tome se radi. I mislim da su njegove ambicije potpuno suprotne mestu gde je stigao ostatak sveta", kazao je Bajden.

"Ovo će potrajati" 

Sankcije će, smatra, oslabiti Rusiju.

"Moraće da napravi veoma, veoma težak izbor da li da nastavi da se kreće ka tome da bude drugorazredna sila ili, u stvari, da odgovori. Ako sada ne krenemo protiv njega ovim značajnim sankcijama, on će biti ohrabren", rekao je Bajden.

Bajden je najavio da će se ograničiti sposobnost Rusije da posluje u dolarima, evrima, funtama i jenima, zaustaviti mogućnost finansiranja i rasta ruske vojske, umanjiti sposobnost da se takmiče u visokotehnološkoj ekonomiji 21. veka. Naveo je da će biti zamrznuta imovina četiri velike ruske banke u SAD.

"Biće potrebno vremena i moramo da pokažemo odlučnost, tako da on zna šta dolazi. Tako da ljudi Rusije znaju šta im je doneo. O tome se radi. Ovo će potrajati", rekao je Bajden.

To će, dodaje, nametnuti ozbiljne troškove ruskoj ekonomiji.

"Namerno smo osmislili ove sankcije da maksimiziramo dugoročni uticaj na Rusiju i da minimiziramo uticaj na Sjedinjene Države i naše saveznike", istakao je Bajden.

Sjedinjene Države to ne rade same, rekao je predsednik SAD i dodao da će 27 članica EU i G7 učestvovati u tim sankcijama.

Bajden je rekao da uklanjanje Rusije iz SVIFT-a, mreže visoke bezbednosti koja povezuje hiljade finansijskih institucija širom sveta, "uvek opcija", ali je rekao da "trenutno to nije pozicija koju ostatak Evrope želi da zauzme".

Bajden je odbio da komentariše pitanje o tome da li će Kina pomoći u izolaciji Rusije.

"Nisam spreman da to komentarišem u ovom trenutku", rekao je Bajden.

Bajden je istakao da je odobrio raspoređivanje vazdušnih i kopnenih snaga u Evropi na istočnom krilu saveznika i potvrdio posvećenost SAD odbrani NATO-a.

"Takođe, preduzimamo korake da odbranimo naše saveznike u NATO-u. Posebno na istoku", rekao je Bajden.

Naveo je da američke trupe neće ići u Evropu da se "bore u Ukrajini" već da brane NATO.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије