Читај ми!

Nemačka "zamrzla" Severni tok 2

Nemački kancelar Olaf Šolc stavio je na čekanje certifikaciju gasovoda Severni tok 2, napravljenog da doprema ruski gas u Nemačku, nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

Najveći energetski projekat u Evropi, Severni tok 2, smišljen je da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije pravo u Nemačku, čime bi se zaobišla tradicionalna tranzitna ruta kroz Ukrajinu, na dnu Baltičkog mora.

Projekat se suočava sa otporom unutar Evropske unije, od Sjedinjenih Država, kao i Ukrajine, na osnovu toga što povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije, uskraćuje ukrajinske tranzitne takse.

"U svetlu najnovijih dešavanja, moramo ponovo da procenimo situaciju, posebno u vezi sa Severnim tokom 2", rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa irskim kolegom i dodao da će ministarstvo ekonomije ponovo razmotriti proces certifikacije s obzirom na postupke Rusije.

Šolc je naveo da je zatražio od ministarstva ekonomije da preduzme korake kako bi se osiguralo da certifikacija ne može da se obavi u ovom trenutku.

"Nadležni resori ministarstva privrede će doneti novu procenu bezbednosti našeg snabdevanja u svetlu onoga što se promenilo poslednjih dana", rekao je Šolc.

Nemačka vlada je dugo govorila da je Severni tok 2 prvenstveno komercijalni projekat koji diverzifikuje snabdevanje energijom za Evropu. Polovina energetskih potreba najveće evropske ekonomija zavisi od Rusije, navodi Rojters.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије