Читај ми!

Počinju vojne vežbe u Ukrajini i Belorusiji, diplomatija odoleva pritisku

U Ukrajini i Belorusiji počinju desetodnevne ranije najavljene vojne vežbe. Dok Bela kuća optužuje Rusiju da ti manevri vode eskalaciji, iz Kremlja ističu da ruske trupe ne nameravaju da ostanu u Belorusiji posle vežbi. U intervjuu za Bi-Bi-Si ruski ambasador u Briselu Vladimir Čižov rekao je da njegova zemlja ne planira invaziju, ali poručuje – važno je ne provocirati Rusiju da promeni svoj stav. U Berlinu bi trebalo da se sastanu politički savetnici zemalja članica normandijskog kvarteta: Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske. Cilj je smirivanje situacije na rusko-ukrajinskoj granici. Nastavlja se i živa diplomatska aktivnost.

Na teritoriji Belorusije, na zajedničkim belorusko-ruskim vojnim vežbama učestvuje 30.000 ruskih vojnika, dok ih je oko 100.000 stacionirano na granici sa Ukrajinom.

Od danas je i ukrajinska vojska na manevrima blizu ukrajinske severne granice. Biće korišćeno naoružanje koje je Ukrajina dobila od zapadnih saveznika poslednjih nedelja.

Zapadne zemlje su u više navrata upozorile da bi do napada na Ukrajinu moglo doći u bilo kojem trenutku, dok Rusija demantuje takve planove.

"Pošto smo videli pripreme za te vojne vežbe, shvatili smo da one svakako vode eskalaciji a ne smirivanju napetosti, kada je reč i o broju ruskih vojnika i o vojnim vežbama. One se održavaju blizu granice sa Ukrajinom, pa nas to svakako zabrinjava", rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ne negira da je reč o velikim vojnim vežbama. 

"Ali to pokazuje da su pretnje zbog naraslih tenzija veće nego ranije. Naglasio bih da niko nikada nije ni pomišljao da ruska vojska ostane u Belorusiji, to nije pominjano. To su samo zajednički manevri, kada se završe, ruske trupe će se vratiti u svoje baze", ističe Peskov.

Za to vreme, Amerika nastavlja premeštanje svojih trupa na istok Evrope. Iz vojne baze u Nemačkoj je ka Rumuniji krenulo hiljadu vojnika, a u Ukrajinu je stigla još jedna, deseta pošiljka municije iz Sjedinjenih Država.

Evropski osvrt na krizu 

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ponavlja da toj zemlji nisu potrebne dodatne NATO trupe zbog ukrajinske krize.

"Mađarska nije saglasna sa slanjem dodatnih NATO trupa jer ih već imamo na našoj teritoriji. To je mađarska vojska, koja može da garantuje bezbednost zemlje. Ne trebaju nam vojnici iz drugih članica Alijanse", rekao je Sijarto.

Posle poseta Moskvi i Kijevu, francuski predsednik Emanuel Makron, koji je noćas ponovo telefonom razgovarao sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, tvrdi da ni Rusija ni Evropa nisu zainteresovane za nered i nestabilnost.

"Mir i stabilnost Evrope su blago, ali istovremeno postoji vojni pritisak bez presedana i preti opasnost od eskalacije. Da bismo izbegli rat, stvorili elemente poverenja i stabilnosti, ova napeta situacija zahtev adekvatan odgovor za celu Evropu, i za Rusiju. Zbog toga nijedna strana nije zainteresovana za sukob", rekao je Makron.

I za danas je predviđena živa diplomatska aktivnost. O ukrajinskoj krizi će u Moskvi razgovarati predsednici Rusije i Kazahstana. U Berlinu kancelar Olaf Šolc prima lidere baltičkih država, a britanski premijer Boris Džonson odlazi u posetu Poljskoj.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво