Читај ми!

Napad Amerikanaca u Siriji, Bajden kaže da je "uklonjen" vođa Islamske države

Sjedinjene Države izvele su napad na pozicije džihadista na severozapadu Sirije. Pentagon navodi da je misija bila uspešna i da je s bojnog polja uklonjen vođa Islamske države. U sukobima koji su usledili ubijeno je 13 osoba, među kojima i šestoro dece.

Pentagon je saopštio da su specijalne jedinice SAD sprovele uspešnu antiterorističku misiju na severozapadu Sirije. 

"Američke specijalne snage pod kontrolom Centralne komande bile su ove večeri u kontraterorističkoj misiji na severozapadu Sirije. Misija je bila uspešna. Nije bilo američkih žrtava. Kada bude moguće, daćemo više informacija", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Kasnije tokom dana oglasio se i predsednik SAD Džo Bajden koji je rekao da je meta napada bio lider Islamske države.

"Zahvaljujući veštini i hrabrosti naših Oružanih snaga, s bojnog polja je uklonjen Abu Ibrahim el Hašimi el Kurejši, lider Islamske države", rekao je Bajden.

Jedan od zvaničnika iz redova pobunjenika, koji nije hteo da bude imenovan, rekao je prethodno da je džihadista koji je bio meta napada, bio sa njegovom porodicom kada su Amerikanci napali.

Očevici su rekli da su se tokom racije videli helikopteri kako sleću, a čulo se teško naoružanje i eksplozije u blizini granice sa Turskom.

Nekoliko meštana reklo je da je najmanje 12 osoba ubijeno. U video-snimku jednog od očevidaca, a u koji je Rojters imao uvid, vide se tela u ruševina, između ostalog i tela dece.

Sirijska civilna odbrana saopštila je da je ubijeno 13 osoba, između ostalog i šestoro dece.

Amerikanci godinama koriste bespilotne letelice kako bi targetirali džihadiste, a danas je sprovedena najveća akcija od smrti Abu Bakra el Bagdadija 2019. godine, navodi britanska agencija.

Na severozapadu Sirije dejstvuju dve grupacije džihadista: Huras el Din (Čuvari religije) i grupa povezana sa Al Kaidom, čiji su lideri strani borci.

Sjedinjene Države su ponudile nagradu u zamenu za informacije koje će pomoći da se identifikuju lideri grupacije Huras el Din.

Severozapad Sirije je poslednja velika enklava koja je pod kontrolom pobunjenika koji se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара