Читај ми!

Seul tvrdi da je Severna Koreja opet ispalila raketu u more, najveću u prethodnih pet godina

Severna Koreja ispalila je projektile u more sa svoje istočne obale, objavio je štab južnokorejskih Združenih snaga. Iz Pjongjanga još nema zvanične potvrde.

Ukoliko se izveštaj potvrdi, ovo bi bilo sedmo lansiranje raketa Pjongjanga od početka januara, prenosi Rojters.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje saopštio je da je testirana balistička raketa srednjeg dometa (IRBM), najveća raketa testirana od novembra 2017, piše Bi-Bi-Si.

Agencija Jonhap takođe navodi da je raketa testirana danas slična raketi "hvasong 12", koju je Severna Koreja testirala 2017.  

Japanski i južnokorejski zvaničnici procenjuju da je projektil dostigao visinu od 2.000 kilometara i da je leteo 30 minuta do udaljenosti od 800 kilometara i sleteo u Japansko more.

Japanska obalska straža je saopštila da "deluje da je Severna Koreja ispalila balistički projektil".

Istovremeno, predsednik Južne Koreje Mun Džae In kaže da najnoviji nalet testova podseća na pojačane tenzije iz 2017. godine, kada je Severna Koreja izvela nekoliko nuklearnih testova i lansirala svoje najveće rakete, uključujući neke koje su letele iznad Japana.

Veruje da je Severna Koreja napravila korak bliže odustajanju od samonametnutog moratorijuma na testiranje raketa dugog dometa.

Pozvao je Severnu Koreju da prestane da stvara tenzije i da se vrati pregovorima, saopšteno je iz kabineta predsednika Južne Koreje.

Osude iz SAD 

SAD su u međuvremenu osudile lansiranje projektila i pozvale Pjongjang da se uzdrži od daljih akata destabilizacije, saopštila je Indo-pacifička komanda američke vojske.

U saopštenju se navodi da je komanda procenila da lansiranje projektila nije predstavljalo neposrednu pretnju po američku teritoriju, personal ili saveznike, preneo je Rojters.

SAD su ranije u januaru uvele dodatne sankcije Severnoj Koreji, kao odgovor na prethodna lansiranja projektila, ukupno četiri u prethodnoj nedelji, uključujući i dve krstareće rakete dalekog dometa.

Pregovori između dve zemlje su u zastoju otkako je predsednik SAD Džo Bajden preuzeo dužnost.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије