Читај ми!

Italija i nakon trećeg kruga glasanja bez novog predsednika

Treći krug glasanja za novog predsednika Italije nije doneo pobednika, a blokovi desnog i levog centra u parlamentu očigledno nisu bliže dogovoru o obostrano prihvatljivom kandidatu.

Potencijalnom kandidatu za predsednika neophodna je dvotrećinska većina u bilo kom od tri kruga glasanja da bi bio izabran, a od četvrtog kruga koji se održava sutra biće dovoljna apsolutna većina, prenosi Rojters.

Tokom današnjeg glasanja veliki broj poslanika predao je, kao i ranije, prazne listiće, ali je značajan broj i onih koji su stavili ime odlazećeg predsednika Serđa Matarele koji je odbio da prihvati novi mandat.

Aktuelni premijer Mario Dragi se najčešće pominje kao naslednik, iako je on sam do sada izbegavao bilo kakav komentar na eventualni izbor, mada je on zapravo jedini s kojim su saglasne sve strane.

Kao potencijalna predsednica u igri je Marija Elizabeta Kaselati, koja se u istoriju Italije već upisala kao prva predsednica Senata.

Ulozi su se promenili nakon što se Silvio Berluskoni povukao iz igre. Umesto njega pominje se Đani Leta, njegov bliski saradnik.

Tu je i Pjer Ferdinando Kasini, ali i još dosta imena o kojima se priča među strankama. Mateo Renci se nada da će do četvrtka biti poznat naslednik Serđa Matarele. 

Italijanski poslanici nisu ni juče uspeli da izaberu novog šefa države. Predlozi konzervativaca su odbijeni od levog centra, a lideri stranaka ulažu dalje napore da pronađu kandidata s kojim bi se postigao konsenzus.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се