Читај ми!

Novi udes F-35, sedmoro povređenih

Borbeni avion Američke ratne mornarice "F-35 lajtning II" koji je izvodio vežbe nad Južnim kineskim morem srušio se pri pokušaju da sleti na palubu nosača aviona, pri čemu je povređeno sedam mornara, saopštila je američka vojska.

Pilot je uspeo da se katapultira pre nego što je letelica u ponedeljak udarila u palubu nosača aviona "Karl Vinson" i spasen je uz pomoć helikoptera, saopštio je poručnik Mark Langford, portparol američke Sedme flote.

Sedam mornara, uključujući pilota, je povređeno. Trojica su prebačena u Manilu na Filipinima, dok je četvorici medicinska pomoć pružena na brodu. Svi su u stabilnom stanju, saopštila je Mornarica.

Detalji i uzrok pada letelice još uvek su pod istragom, kao i stanje aviona koji se srušio.

Avion "F-35 lajtning II" je jednomotorni višenamenski borbeni avion pete generacije, sa umanjenom uočljivošću. Namenjen je za prevlast u vazdušnom prostoru, borbu protiv ciljeva na zemlji i moru, kao i za izvršavanje zadataka izviđanja.

Kako je Kina, tvrde američki mediji, pokazala teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru i povećala pritisak na Tajvan, SAD i njeni saveznici su pojačali vežbe u regionu, u kojima učestvuju dva nosača aviona i više od 14.000 vojnika.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво