Čitaj mi!

Pucnjava u prestonici Burkine Faso, ne zna se gde je predsednik

U blizini predsedničke palate u prestonici Burkine Faso čuli su se pucnji usred pobune vojnika. Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke. Vlada, pak, saopštava da je kriza obuzdana i odbacuje glasine o novom pokušaju državnog udara. Lokacija predsednika nejasna.

Pucnjava se, takođe, čula u nekoliko kasarni u gradu Uagadugu. Vojnici su zahtevali smenu vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista, prenosi Bi-Bi-Si.

Stotine ljudi izašlo je u znak podrške trupama, zahtevajući od vlasti da uvede noćni policijski čas.

Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke.

Pucnji su se čuli i u vojnim kampovima na zapadu i jugu prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

Dugotrajna pucnjava odjekivala je i u nedelju iz nekoliko vojnih baza u Burkini Faso. 

Vlada odbacuje glasine o pokušaju državnog udara 

Kriza je obuzdana, saopštila je Vlada, te odbacila glasine o novom pokušaju državnog udara, nešto više od nedelju dana nakon što je 11 vojnika privedeno zbog navodnog planiranja puča.

Ministar odbrane Bartelemi Simpore je prethodno, u televizijskom obraćanju naciji, izjavio da je bilo "lokalizovanih, ograničenih" incidenata "u nekoliko kasarni", a da niti jedna od "republičkih institucija" nije bila meta.

Pozvao je ljude da nastave sa svojim normalnim aktivnostima, navodeći da će Vlada objaviti dalje informacije u dogledno vreme.

Gde je predsednik? 

Ne zna se gde se nalazi predsednik Roha Kaborea, ali je ministar odbrane demantovao informacije koje kruže na društvenim mrežama da je uhapšen.

Roha Kabore, bivši bankar i premijer, postao je predsednik posle pobede na izborima 2015. godine.

Najnovija dešavanja su znak rastućeg nezadovoljstva Vladom predsednika Kaborea zbog njenog neuspeha da uguši islamističku pobunu koja je devastirala zapadnoafričku državu od 2015. godine, ocenjuje Bi-Bi-Si.