Читај ми!

Novi "front" premijera Australije, svi protiv njegovog predloga da maloletnici voze viljuškare

Premijer Australije Skot Morison je odustao od predloga da se dozvoli deci da voze viljuškare nakon što su predlog odbile države i teritorije, a sindikati kritikovali kao opasan. Kako je izvestio australijski "Gardijan", Morison je tu ideju izneo na sastanku nacionalnog kabineta sa državnim i teritorijalnim liderima, kao deo paketa mera za rešavanje nedostatka osoblja izazvanog talasom omikrona koji je "osakatio" lance snabdevanja.

Morisonov plan su jednoglasno odbacile države i teritorije, saopštio je Endrju Bar, glavni ministar Australijskih prestoničkih teritorija.

Australijski premijer je u sredu rekao da "postoje promene koje moramo da uradimo oko dobi vozača viljuškara, da bismo bili sasvim konkretni", kako bi se pomoglo u smanjenju propisa i povećanju ponude radne snage.

Dan kasnije Morison je izjavio da se nacionalna vlada "saglasila sa tim da ne nastavlja sa pitanjem oko 16-godišnjih vozača viljuškara".

"Imali smo dobru diskusiju o tome danas i to nije nešto u šta verujemo, kolektivno... što bi trebalo da vodimo u ovom trenutku", rekao je Morison.

Gardijan navodi da se čini da države nisu bile upućene u taj predlog, a portparolka ministra za industrijske odnose Kvinslenda, Grejs Grejs, otkrila je da Morison to nije pokrenuo ni sa ministrom ni sa resorom.

Osoblje u kancelariji ministarke Viktorije za bezbednost na radnom mestu Ingrid Stit takođe nije uspelo da pronađe dokaze o komunikaciji iz Komonvelta o tom pitanju.

Zbog opasnosti upravljanja viljuškarom, u Viktoriji, NSV i Kvinslendu za vožnju je potrebna posebna dozvola za rad sa visokim rizikom koja je dostupna samo osobama starijim od 18 godina.

Samo u Viktoriji, od 2019. godine osam ljudi je poginulo na poslu u incidentima u kojima su učestvovali viljuškari, a državni regulator je prihvatio 419 tužbi za povrede koje su prouzrokovale te mašine.

Pomoćnik sekretara ogranka CFMEU Sindikata u Kvinslendu Džejd Ingam rekla je da je do preokreta sa viljuškarima došlo nakon što je Morison podbacio na vakcinama, brzim testovima i podršci ugroženim radnicima.

Ingam je optužio Morisona da želi da koristi "dečji rad da popuni praznine na liniji fronta".

Portparol Saveznih laburista za industrijske odnose Toni Berk opisao je predlog kao smešan i opasan "mehur razmišljanja očajnog premijera kome je ponestalo ideja".

Rekao je da su radnici u magacinu i distribuciji koji su radili mnogo sati i u nesigurnim uslovima "heroji ove pandemije".

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво