Читај ми!

Stoltenberg iz Nemačke upozorava Rusiju, Moskva insistira na garancijama o ne širenju NATO-a na istok

Nemačka je spremna da razgovara o zaustavljanju gasovoda Severni tok 2 ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, izjavio je kancelar Olaf Šolc nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a. I Jens Stoltenberg upozorava Rusiju - da se uzdrži od eskalacije sukoba u Ukrajini. Moskva kategorički odbacuje te tvrdnje i zahteva garancije NATO-a da se neće širiti dalje na istok.

Generalni sekretar NATO-a smatra da je rizik od mogućeg sukoba u Ukrajini realan.

"NATO poziva Rusiju da smiri situaciju jer jačanje ruskog prisustva u Ukrajini ima posledice na bezbednost Evrope. Moskva će skupo platiti novu agresiju, ekonomski i politički. Uz to, Ukrajina ima pravo da se brani kao svaka suverene nacija, a u tome će joj pomoći svi saveznici", rekao je generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da su se pre tri godine svi sastali u Parizu i posle teških pregovora utvrdili korake koje učesnici moraju da načine.

"Vlasti iz Kijeva do sada nisu učinile ništa od toga. Ima mnogo primera kako je Ukrajina sabotirala primirje. To moramo svi da shvatimo pre bilo kakvih novih sastanaka i sporazuma. Voleli bismo da SAD pokrenu razgovore na tu stranu, jer imaju presudan uticaj na režim u Kijevu", rekao je Lavrov.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво