Читај ми!

Ukrajina tvrdi da ima dokaze o umešanosti Rusije u sajber napade; Moskva: Živimo u svetu lažnih optužbi

Ukrajinske vlasti tvrde da imaju dokaze o umešanosti Rusije u veliki sajber napad, koji je pre nekoliko dana pogodio sajtove vlade te zemlje. Moskva to negira. Vašington najavljuje da će sa saveznicima odgovoriti - ako se optužbe Kijeva ispostave tačnima. Sjedinjene Američke Države i NATO kažu da su spremni za nastavak dijaloga sa Moskvom. U Belorusiju, stižu ruske vojne snage.

Zvanični Kijev kaže da za sajber upozorenje Ukrajincima da "strahuju i očekuju najgore" - sve ukazuje da je Rusija iza te sabotaže, a cilj je destabilizacija Ukrajine. Vašington sarađuje sa Kijevom da se takvi napadi ubuduće spreče. 

"Mesecima smo upozoravali da bi sajber napadi mogli biti deo ruskih napora da se pogorša situacija u Ukrajini. Rusija je i ranije izvodila takve napade. Ako se ispostavi da je Moskva odgovorna i nastavi takve akcije, sa saveznicima ćemo adekvatno reagovati", navodi Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Bajdena

Dok priprema nove vojne vežbe na granici s Ukrajinom, Kremlj odbacuje optužbe Vašingtona da želi vojno da eskalira situaciju sa Ukrajinom.

"Gospodin Saliven je obećao da će za 24 sata obelodaniti dokaze za te optužbe - i još čekamo na njih. Živimo u svetu lažnih optužbi, lažnih vesti, u svetu laži. Napetost na granici sa Ukrajinom je previsoka, zato Rusija zahteva direktni odgovor na svoje predloge o bezbednosnim garancijama", navodi Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Ukrajina je upozorila da bi Rusija mogla da je napadne iz različitih pravaca, uključujući teritoriju Belorusije, gde u okviru zajedničkih vojnih vežbi - stižu ruske snage i oprema.

"Cilj vežbi je jačanje odbrane od Poljske, baltičkih zemalja i Ukrajine. Vežbe će biti u februaru. Odredite tačan datum vežbi i obavestite nas, da nas ne biste optužili da smo, iz vedra neba, nagomilali trupe, kao da se spremamo za rat", navodi Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije.

Uprkos mnoštvu nedavnih razgovora Rusije i Zapada, nema naznaka o približavanju stavova i popuštanju napetosti.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво