Читај ми!

Koja je veza peticije da se Bleru uskrati titula viteza i dokumenta o legalnosti napada na Irak

Preko sedam stotina hiljada Britanaca potpisalo je peticiju kojom od kraljice Elizabete Druge traže da povuče odluku o inaugurisanju bivšeg britanskog premijera Tonija Blera u najstariji i izuzetno prestižan red vitezova Podvezice.

Toni Bler trebalo bi da postane ser Toni 13. juna kada se na Dan Podvezice novi vitezovi primaju u red.

Član reda Podvezice je i bivši predsednik britanske vlade Džon Mejdžor, a pre njega bili su to Margaret Tačer, Harold Vilson i većina modernih britanskih premijera.

Toni Bler je na tu počast čekao duže od svojih prethodnika - čak 15 godina po odlasku sa premijerske funkcije, dok su stotine hiljada ljudi potpisale peticiju da mu se to uskrati.

Bivšeg premijera podržava trenutni vođa laburista Kir Starmer, ali se njegovom uvođenju u Red Podvezice žestoko protivi nekadašnji član njegovog kabineta bivši britanski ministar odbrane Džef Hun.

Bivši ministar Hun podseća na epizodu, koju je opisao u svojim memoarima "Gledaj ih kako beže" kada mu je šef kabineta premijera Blera naredio da spali poverljivi dokument, koji je dovodio u sumnju legalnost oružane akcije protiv Iraka.

Naime, seća se Hun, tadašnji načelnik britanskog generalštaba Majk Bojs tražio je od ministra odbrane pravnu ocenu o legalnosti napada na Irak s obzirom da za nju nije postojalo odobrenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Hun je navodno iz Blerove kancelarije dobio "podužu detaljnu pravnu ocenu" tadašnjeg državnog tužioca lorda Goldsmita.

Hun tvrdi da je tekst bio neprijatan i da se zaključak svodio na to da bi napad bio pravno opravdan samo ukoliko bi premijer ocenio da je akcija "u nacionalnom interesu Ujedinjenog Kraljevstva".

"To nije bila svesrdna podrška kojoj se nadao načelnik generalštaba. Ja ionako nisam imao ovlašćenja da mu dokument pokažem, ni da o njemu sa njim razgovaram", tvrdi Hun.

Gde se nalazi poverljivi dokument

Hun tvrdi da mu je šef Blerovog kabineta Džonatan Pauel naložio da dokument spali.

Bivši ministar odbrane tvrdi da je spornu ocenu sklonio u sef resornog ministarstva gde se, prema njegovoj oceni, "vrovatno i sada nalazi".

Pauel je britanskom tabloidu Dejli Mejl rekao da je Hunu dato takvo naređenje "na zahtev lorda Goldsmita".

Hun se priseća i kako ga je dve godine kasnije Toni Bler otpustio sa mesta ministra odbrane u telefonskom razgovoru umesto oči u oči kako se to obično radi.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара