Čitaj mi!

Hakovan "Džeruzalem post" na godišnjicu ubistva iranskog generala Solejmanija

Izraelski list “Džeruzalem post” saopštio je da su njegova internet stranica i Tviter nalog hakovani i da je na naslovnoj strani postavljena ilustracija eksplodiranog modela Dimona nuklearnog objekta i tekst: “Mi smo blizu vas, tamo gde ne razmišljate o tome“. List je za to optužio proiranske hakere jer, kako navodi, ilustracija aludira na iranskog generala Kasema Solejmanija koji je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Iraku na današnji dan 2020. godine.

Ilustracija prikazuje objekat u obliku metka koji je ispaljen iz crvenog prstena, što je referenca na karakteristični prsten koji je nosio ubijeni iranski general Kasim Solejmani.

"Svesni smo očiglednog hakovanja naše veb-stranice, kao i direktne pretnje po Izrael", navodi se u objavi.

Hakeri su, kako navodi list, izgleda uspeli da promene ključne reči lista tokom napada.

Nejasno je, navodi Džeruzalem post, da li su hakeri bili iz Irana ili pristalice izvan zemlje ili su bili pod pokroviteljstvom države.

To nije prvi put da je taj list na meti proiranskih hakera.

U maju 2020. proiranski hakeri zamenili su početnu stranicu sajta ilustracijom kako Tel Aviv gori dok je tadašnji premijer Benjamin Netanjahu plivao za daskom za spasavanje sa rečima "Budite spremni za veliko iznenađenje".

Tada je na meti napada bilo i nekoliko drugih izraelskih veb-stranica.