Читај ми!

Tajland nabavlja lovce-bombardere najnovije generacije

Tajland planira da svoje vazduhoplovstvo ojača američkim lovcima-bombarderima najnovije generacije "F-35".

Tajlandska armija najavila je nabavku između osam i 12 lovaca bombardera "F-35" američkog proizvođača "Lokid Martin", javljaju domaći mediji poput tiražnog Bangkok Posta.

Taj avion pete generacije na kojem je primenjene stelt tehnologija i koji odlikuje odlična elektronika i rakete vrlo dugog dometa poslednjih godina je drastično pojeftinio i sada je pristupačan i za zemlje s manjim budžetom od onog koji poseduje svetske velesile jer je, tvrde vojni izvori u Tajlandu, njegova cena sa 142 miliona dolara po komadu u vreme kada se prvi put pojavio na tržištu pala na oko 82, što bi se u daljim pregovorima moglo spustiti za još desetak miliona.

Najveća zemlja u Indokini, sa preko 500 hiljada kvadratnih kilometara površine i 70 miliona stanovnika, te izlazom i na Tihi i Indijski okean treba veći broj tih aparata, ali vojno rukovodstvo smatra da bi, zbog ograničenja u državnoj kasi nastalih epidemijom novog koronavirusa i ogromnim padom prihoda od turizma, i kupovina samo osam američkih aviona bila veliki doprinos jačanju odbrambene moći zemlje, pogotovo ako bi se oni uparili sa robotizovanim bespilotnom letelicama "Lojal vingman" australijsko-američke proizvodnje, kojima može da se daljinski upravllja iz kabine borbenih aviona.

Zato Tajland namerava da otpočne pregovore za nabavku "F-35", čijem razvoju su pridonele i druge članice NATO-a, kao što su Velika Britanija, Italija i Holandija, u fiskalnoj 2023. godini.

Budistička monarhija, inače, poseduje nekoliko desetina lovaca bombardera "F-16", ali dobar deo njene flote čine zastareli američki lovci "Nortrop F-5", koji su prestali da se proizvode još u drugoj polovini osamdesetih, i laki trenažni francusko-nemački avion "Daso-Dornier Alfa džet", na čiju proizvodnju je zavesa spuštena takođe daleke 1991. godine.

Te letelice sada su kamen o vratu Kraljevskog tajlandskog vazduhoplovstva ne samo zbog prevaziđene tehnologije, već i zbog rastuće teškoće da se za njih obezbede delovi i održavanje.

Interesantno je da tajlandske oržane snage u svom sastavu imaju i eskadrilu švedskih lovaca bombardera "JAS-39 Gripen", te poslednjih godina obuku vrše na u Aziji popularnim južnokorejskim mlaznjacima "Zlatni orao T-50", jer ta tehnološka šarenolikost, mada omogućuje izvesnu političku i logističku nezavisnost u slučaju sukoba sa nekim od isporučilaca opreme, predstavlja i nemali problem kada su u pitanju troškovi opremanja, održavanje letelica i podučavanje pilota.

Deo zastarelih "F-5" Tajland planira da zameni novim aparatima tipa "F-16".
Tajland ima robusnu i brojnu armiju, u čijem vazduhoplovstvu, koje poseduje preko 260 aktivnih aviona i helikoptera, služi oko 47.000 ljudi.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво