Читај ми!

Kristalna kugla, svetlosni spektakl, ponovo se oglasio Big Ben – kako je svet dočekao 2022. godinu

U Novu godinu prve su ušle ostrvske pacifičke države – Samoa, Kiribati i Novi Zeland. Australija ipak nije odustala od tradicionalnog vatrometa u Sidneju, dok su pojedini američki gradovi poput Los Anđelesa i Atlante otkazali novogodišnje proslave. U Njujorku je visoka stopa imunizacije omogućila tradicionalnu proslavu na Tajms skveru, iako uz stroge mere i mnogo manje ljudi nego u godinama pre pandemije.

Kristalna kugla je spuštena kao simbol borbe Njujorka da ide napred – to je novogodišnja poruka upućena sa dočeka na Tajms skveru, gde se okupilo 15.000 slavljenika, za razliku od ranijih godina kada ih je bilo i po 60.000.

Uz obavezne maske, od prisutnih se zahtevao i dokaz o vakcinaciji.

Na južnoj hemisferi, u Brazilu, svetlosni spektakl na nebu iznad čuvene Kopakabane, privukao je na hiljade posmatrača.

Parižani su u 2022. zakoračili sa maskom na licu. Francuska je evropski epicentar zaraze omikronom, sa preko 200.000 slučajeva dnevno, pa je otkazano ispaljivanje vatrometa sa Trijumfalne kapije koju je obezbeđivala policija.

Ipak, narod se okupio u većem broju u čuvenoj pariskoj aveniji Šanzelize – radili su restorani i barovi do dva ujutru, a na noćne klubove stavljen je katanac.

"Odlučila sam da kod sebe pozovem nekoliko ljudi, a pre toga idemo na piće. Ne želim da se zarazim uoči ispitnog roka, pa sam rizike svela na minimum", kaže jedna Parižanka.

Nakon tri godine tišine zbog restauracije, ponovo se nepogrešivo oglasio Big Ben. Uprkos apelu Vlade da građani slave u bezbednosti sopstvenog doma zbog širenja omikron soja koronavirusa, mnogi su se okupili u centru Londona da posmatraju vatromet.

Naše komšije Rumuni proslavljale su uz olakšane restrikcije u novogodišnjoj noći. Zdravstvena propusnica, negativan test na kovid ili dokaz o oporavku – bili su obavezni za ulazak na većinu javnih mesta.

Iznad Brandenburške kapije nije bilo vatrometa kao nekad, nisu radili noćni i disko klubovi, a jedina želja Berlinaca bila je da kovid ostave za sobom.

"Nadam se da se ovo neće pretvoriti u priču bez kraja i da će prestati podele na vakcinisane i nevakcinisane", ističe jedna Berlinka.

"Videćemo kako će se ova situacija završiti. U leto će biti malo bolje, a sledeće zime će se ponovo pogoršati, kao poslednje dve godine", dodaje njen sugrađanin.

Divan vatromet osvetlio je noćno nebo nad Atinom, premda u grčkoj prestonici nikada nije bilo tiše. Zabranjene su proslave, a barovi, klubovi i restorani su poslednje goste ispratili u 2 sata.

Na trgu Puerta del Sol u Madridu Novu godinu je dočekalo sedam hiljada ljudi, a u Dubaiju je 2021. ispraćena spektakularnim vatrometom sa Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu.

Bajkoviti prizori stižu iz Moskve pod snegom, doduše sa neuobičajeno praznog Crvenog trga… Samo je reporterima bilo dozvoljeno da snime vatromet.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво