Читај ми!

Gabrijel Borić, poreklom iz Hrvatske, novi predsednik Čilea

Levičar Gabrijel Borić, poreklom iz Hrvatske, postaće novi predsednik Čilea, nakon što je pobedio na predsedničkim izborima u nedelju.

Na osnovu 99,5 odsto prebrojanih glasova, Borić (35) je osvojio 55,87 odsto glasova, ispred kandidata desnice Hozea Antonija Kasta, koji je osvojio 44,13 odsto, objavila je Izborna komisija Čilea, a Borić će formalno stupiti na dužnost 11. marta sledeće godine.

Nakon proglašene pobede, rekao je da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata, preneo je Rojters.

"Uništavanjem sveta, uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu", poručio je on.

Protivnik Kast je u nedelju uveče priznao poraz i čestitao budućem predsedniku hrvatskog porekla.

Ko je Gabrijel Borić 

Hrvatski mediji izveštavaju o pobedi Gabrijela Borića (35), s obzirom na to da su preci najmlađeg čileanskog predsednika iz Hrvatske.

Gabrijelov pradeda i prababa Ive i Božica su se pre 124 godine u Čile odselili s Ugljana. U Čileu su dobili desetoro dece. Njihovo sedmo dete Luis je Gabrijelov deda.

Borićeva majka potiče iz špansko-katalonske porodice.

Hrvati su se tokom kampanje rado prisećali da je Borić pre desetak godina prešao okean kako bi obišao kuću svojih predaka na Ugljanu, u kojoj odavno niko ne živi.

Gabriel Borić je poslanik od 2014. godine. U profesionalnu politiku ušao je 2013, kada je kao nezavisni kandidat u južnom regionu Magalanes osvojio poslaničko mesto s najvećim brojem glasova. Uspeh je ponovio i 2017.

Vođa široke leve koalicije predstavljao se kao predsednički kandidat koji će sprovesti promene i predstavlja političkog naslednika pokreta iz 2019. za socijalnu pravdu u zemlji.

Borić, koji je javnost privukao kao vođa studentskih protesta 2011. za bolje i pristupačnije obrazovanje, napisao je u subotu u otvorenom pismu da će njegova vlada sprovesti promene koje Čileanci traže od 2019. godine.

Ti protesti, koji su trajali mesecima i povremeno postajali nasilni, podstakli su službeni proces izmena deset godina važećeg čileanskog Ustava, koji će se sledeće godine suočiti s referendumom.

Borić se zauzima za veliku poresku reformu po kojoj bi najbogatiji - jedan odsto Čileanaca koji poseduju 26,5% nacionalnog bogatstva - više učestvovali u  poboljšanju zdravstva i školstva. 

Tokom 2011, kada je predvodio studentske proteste za bolji obrazovni sistem, obećao je da će odbaciti model slobodnog tržišta, jačati zaštitu okoline i prava domorodaca.

Borić predstavlja značajan zaokret od dugogodišnjih konzervativnih politika prema centrističkim, ocenjuje hrvatski Indeks.   

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво