Читај ми!

Kako bi zvučao pobednički govor Hilari Klinton da Tramp nije dobio predsedničke izbore

Hilari Klinton je prvi put javno pročitala govor koji je spremila za izbornu noć, nadajući se da će pobediti Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine. U govoru koji nije imala prilike da izgovori u izbornoj noći, Hilari Klinton je planirala da poruči da razlike ne definišu Amerikance.

Preplavljena emocijama, Hilari Klinton je pročitala ono što bi bio njen pobednički govor 2016. godine.

"Nećemo biti definisani samo našim razlikama. Nećemo biti zemlja nas protiv njih", rekla bi Klintonova da je pobedila u izbornoj noći.

Bivši državna sekretarka SAD je ove reči prvi put javno izgovorila u obrazovnoj video-seriji "Master klas".

"Moji sugrađani Amerikanci, danas ste poslali poruku celom svetu. Naše vrednosti traju. Naša demokratija je jaka. A naš moto ostaje 'E pluribus unum – Od mnogih, jedan'", piše na početku tog govora. 

Hilari Klinton je planirala da održi govor u noći 8. novembra 2016, ali je bila primorana da ga odloži nakon što je izgubila na izborima od svog republikanskog protivkandidata Donalda Trampa.

Tramp je vodio kampanju sa neuobičajenim podelama, napadajući meksičke imigrante, muslimane i druge manjinske grupe tokom 2015. i 2016. dok je Klintonova na to aludirala u svom govoru, slaveći pobedu različitosti.

"Američki san je dovoljno velik za sve. Kroz dugu, tešku kampanju, bili smo pred izazovom da biramo između dve veoma različite vizije Amerike", napisala je dalje u govoru.

U tom govoru je trebalo da kaže da su ih ti izbori u osnovi "izazvali da odluče šta znači biti Amerikanac u 21. veku. I posežući za jedinstvom, pristojnošću i onim što je predsednik Linkoln nazvao 'boljim anđelima naše prirode', odgovorili smo na taj izazov".

Nedosanjani američki san

Klintonova je takođe bila prva žena koju je za predsednika nominovala jedna od dve najveće  američke političke partije, zbog čega je i to bio segment njenog nikada izgovorenog pobedničkog govora.

"Upoznala sam žene koje su rođene pre nego što su žene imale pravo glasa. One su čekale sto godina na ovo veče. Upoznala sam dečake i devojčice koji nisu razumeli zašto žena nikada ranije nije bila predsednik. Sada znaju, a i svet zna, da u Americi svaki dečak i svaka devojčica mogu da odrastu u ono što sanjaju – čak i u predsednika Sjedinjenih Država", napisala je Klintonova u tom govoru.

Klintonova je posebno emotivno pročitala deo govora gde zamišlja da se vraća u prošlost da bi svojoj majci, koju su roditelji napustili kad je bila dete, rekla šta će njena ćerka postići.

"Sanjam da odem do nje i da sednem pored nje, uzmem je u naručje i kažem: 'Pogledaj me. Slušaj me. Preživećete, imaćete dobru porodicu i troje dece, a koliko god bilo teško zamisliti, vaša ćerka će porasti i postati predsednica Sjedinjenih Država", izgovorila je kroz suze Hilari Klinton.

Govor je završen veličanjem Amerike suptilno preklapajući slogan njenog protivnika Donalda Trampa – "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

"Sigurna sam u ovo kao u bilo šta što sam ikada znala. Amerika je najveća država na svetu. I od večeras pa nadalje, zajedno ćemo učiniti Ameriku još većom nego što je ikada bila, za svakog od nas. Hvala vam, Bog vas blagoslovio, i neka Bog blagoslovi Ameriku", završne su reči govora koji Hilari Hlinton nije imala priliku da izgovori u novembru 2016. godine.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво