Читај ми!

Bundestag izglasao Olafa Šolca za novog kancelara Nemačke

Nemački Bundestag izabrao je Olafa Šolca iz Socijaldemokratske partije Nemačke za novog saveznog kancelara.

Tajnim glasanjem u parlamentu Šolc je dobio podršku 395 od 707 prisutnih poslanika. Za izbor je Šolcu trebalo 369 glasova.

Šolc je potom položio zakletvu u Bundestagu i tako formalno preuzeo funkciju devetog šefa vlade, nakon što je Angela Merkel 16 godina bila na čelu izvršne vlasti.

"Zaklinjem se da ću svu svoju moć posvetiti nemačkom narodu i u njegovu korist i zaštitu. Držaću se i štititi nemački ustav i zakone, savesno ću ispunjavati svoje zadatke i štititi svakoga", rekao je Šulc čitajući tekst zakletve iz Ustava Nemačke.

Šolc je, kao i poslednji socijaldemokratski kancelar pre njega Gerhard Šreder, izostavio da na kraju zakletve izgovori: "Tako mi Bog pomogao".

Zakletvi je prethodio formalni izbor Šolca u Bundestagu, nakon čega mu je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer predao kancelarsku povelju.

Nakon zakletve kancelara ministarske povelje od nemačkog šefa države primiće i 16 ministarki i ministara socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, a potom sledi i njihova zakletva pred poslanicima Bundestaga.

Pobedom SPD na izborima Šolc je preuzeo pregovore o stvaranju koalicione vlade koju, osim SPD, čine stranka Zelenih i Liberalno-demokratska stranka (FDP). Višenedeljni pregovori okončani su juče potpisivanjem koalicionog ugovora.

Vučić čestitao Šolcu izbor za kancelara Nemačke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je novom kancelaru Nemačke Olafu Šolcu izbor na tu funkciju.

"Srdačne čestitke. Uveren da će Nemačka nastaviti svoju politiku zalaganja za očuvanje najviših vrednosti EU, u čemu će joj Srbija i dalje biti pouzdan partner. Radujem se budućoj saradnji, kako bismo zajedničkim snagama radili za dobrobit svih naših građana", napisao je Vučić na zvaničnom Tviter nalogu.

Svoju čestitku Vučić je Šolcu uputio i na nemačkom jeziku.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара