Čitaj mi!

Mač islama, Sejf al Islam, ipak predsednički kandidat

Slavlje pristalica Sajfa al Islama na ulicama Sabhe počelo je nekoliko trenutaka pošto je žalbeno veće suda u tom gradu odbacilo odluku izborne komisije i sinu Moamera Gadafija dozvolilo da se kandiduje na predsedničkim izborima.

Odluka suda usledila je nakon nekoliko dana napetosti u Sabhi i pokušaja snaga lojalnih Haftaru Kalifi da oružjem spreči osoblje suda da uđe u kancelarije.

Posle skoro nedelju dana i uz silne intervencije međunarodne zajednice, službenici suda su konačno u četvrtak ušli u kancelarije i odmah odbacili odluku izborne komisije, prema kojoj je Gadafijevom sinu, odbijen zahtev da se kandiduje na predsedničkim izborima zbog procesa za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom i nekoliko lokalnih sudova.

Sud su, danima, blokirali vojnici lojalni Haftaru Kalifi, čiju je kandidaturu za predsednika odbacila izborna komisija, takođe zbog serije procesa koji se protiv njega vode zbog navodnih ratnih zločina.

Libijska izborna komisija prvobitno je potvrdila kandidaturu Gadafijevog sina, ali je ta odluka razbesnela Veće staraca u nekadašnjem centru pobune, Misrati, koje je stanovnike Libije pozvalo da bojkotuju izbore.

Naknadno, Gadafijeva kandidatura je poništena, pa je konačnu odluku, posle serije protesta, spekulacija i potezanja oružja, doneo sud u Sabhi.

Istovremeno, sud u Tripoliju odbacio je sve optužbe na račun premijera Abdula Hamida Dbeibe, čime mu je otvoren put za učešće u trci za prvog predsednika Libije, koji će biti izabran direktnim glasanjem.

Čitav niz eksperata za stanje u Libiji smatra da je održavanje izbora nemoguće u ovom trenutku, ali da međunarodna zajednica insistira da se izborni proces nastavi.

Izborni proces u Libiji prati pravi haos, uključujući krađu izbornog materijala u nekoliko gradova i pretnje polaznicima predizbornog kursa u Tripoliju.