Читај ми!

Talibani ostaju pred vratima Ujedinjenih nacija

Komitet za akreditacije UN izbegao je da donese odluku o budućem predstavljanju Avganistana i Mjanmara u svetskoj organizaciji, čime je, suštinski, odložena odluka o budućnosti zahteva talibana i predstavnika vojne hunte u Mjanmaru da učestvuju u radu UN.

Devetočlano telo UN je, istovremeno, izbeglo da se izjasni da li će u budućnosti Avganistan i Mjanmar predstavljati ambasadori koje su postavile bivše vlasti tih država.

Talibani su krajem septembra uputili zahtev Ujedinjenim nacijama da njihov šef diplomatije Amir Kan Mutaki govori pred Generalnom skuštinom UN.

Diplomatskim manevrom, svetska organizacija je odluku o ovom pitanju odložila za srećnija vremena, pre svega jer je niz zemalja buduće odnose sa talibanima uslovio njihovim distanciranjem od radikalnih islamista, poput Islamske države ili Al kaide.

Do sada, Avganistan je u Ujedinjenim nacijama predstavljao Gulam Izačai, koga je na mesto predstavnika pri UN postavio sada već bivši predsednik Ašraf Gani.

Talibani su, još u septembru, imenovali Suhaila Šahina za predstavnika u UN, ali njegova diplomatija tokom zasedanja Generalne skupštine nije preterano daleko dobacila, jer do sada nijedna država nije priznala talibansku vlast.

Istovremeno, Kina, SAD i Rusija su se dogovorile da Kvan Moe Tun ostane predstavnik Mjanmara, iako je u međuvremenu vojna hunta preuzela vlast u toj državi. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво