Читај ми!

Barbados i zvanično republika, Elizabeta Druga više nije na čelu tog karipskog ostrva

Barbados je zvanično postao najmlađa republika na svetu. Na ceremoniji koja je održana tokom noći u glavnom gradu Bridžtaunu, Sandra Mejson položila je zakletvu kao predsednica.

Princ od Velsa i pevačica sa Barbadosa Rijana prisustvovali su događaju koji se poklopio sa 55. godišnjicom nezavisnosti zemlje.

U svom govoru, princ Čarls je priznao "užasne zločine ropstva" koje je pretrpelo karipsko ostrvo.

Nova era za Barbados okončava vekovni uticaj Britanije, uključujući i više od 200 godina kada je ostrvo bilo središte transatlantske trgovine robljem.

Da bi se označila zvanična promena vlasti, zastava britanske monarhije je spuštena i zamenjena zastavom Barbadosa.

Govoreći kao počasni gost na događaju, princ Čarls je rekao da će dve nacije nastaviti saradnju  uprkos promeni ustavnog statusa.

On je ovaj trenutak opisao kao novi početak pre nego što mu je novi predsednik dodelio prestižni Orden slobode Barbadosa.

Kraljica Elizabeta Druga poslala je toj ostrvskoj zemlji svoje "najtoplije želje" za "sreću, mir i prosperitet u budućnosti" i rekla da ta nacija zauzima "posebno mesto" u njenom srcu.

Sandra Mejson, generalna guvernerka ostrva od 2018. godine, imenovana je za predsednicu  nakon glasanja u parlamentu prošlog meseca. Ona sada zamenjuje kraljicu na mestu šefa države.

"Brod Republike Barbados isplovilo je na svoje prvo putovanje. Neka prebrodi sve oluje i bezbedno izvede našu zemlju i građane na horizonte i obale koje su ispred nas", rekla je Mejson nakon polaganja zakletve.

Barbados je prošle godine najavio svoj plan da postane republika, ali će ostati u okviru Komonvelta.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво