Читај ми!

Policija uklanja migrantski kamp u francuskoj luci Denkerk

Francuska policija srušila je improvizovani kamp u blizini severne luke Denkerk, gde se okuplja veliki broj migranata koji kažu da beže od rata, siromaštva i političkog progona na Bliskom istoku, u pokušaju da se domognu Velike Britanije.

Naoružani oficiri ušli su u kamp, koji se proteže duž stare napuštene železničke pruge, pre nego što su radnici u zaštitnim odelima srušili šatore i plastična skloništa.

Husein Hamid, 25, iranski Kurd, rekao je da je po drugi put iseljen iz kampa. Prvi put je autobusom prebačen do Liona.

"Francuska policija rutinski ruši kampove koji niču između Kalea i Denkerka", rekao je jedan humanitarni radnik.

Kaže da je u ovom kampu boravilo i 27 migranata pre nego što su se prošle nedelje udavili u Lamanšu u pokušaju da čamcem dođu iz Francuske do Velike Britanije.

Broj migranata koji prelaze Kanal porastao je na 25.776 u 2021. godini, sa 8.461 u 2020. i 1.835 u 2019., prema podacima koje je sastavio Bi-Bi-Si koristeći podatke Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nagli porast broja je razbesneo Britaniju, koja optužuje Francusku da čini premalo da zaustavi priliv migranata. Pariz kaže da kada migranti stignu do obala kanala, prekasno je da ih sprečimo da pređu.

Migranti se obično transportuju u pritvorske centre širom zemlje, gde ih mogu da podnesu zahtev za azil, mada se mnogi brzo vraćaju na obalu Lamanša.

Predsednik Emanuel Makron rekao je u petak britanskom premijeru Borisu Džonsonu da se "uozbilji" u nastojanju da obuzda priliv migranata, pošto se odnosi između njihovih vlada nakon Bregzita pogoršavaju.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво