Читај ми!

Mač islama ne može da bude predsednik Libije

Libijska izborna komisija odbacila je kandidaturu Sejfa al Islama, svega desetak dana pošto je sin nekadašnjeg lidera te zemlje Moamera Gadafija izrazio želju da se uključi u trku za predsednika Libije. Za sada, 98 osoba, uključujući i dve žene, predalo dokumente izbornoj komisiji.

"Mač islama" kako u prevodu sa arapskog jezika glasi ime Sejfa al Islama, neće moći da se kandiduje za predsednika Libije, jer se njegovo ime nalazi na poternici Međunarodnog krivičnog suda i lokalnog vojnog pravosuđa.

Odluka izborne komisije, ipak, nije konačna, jer će poslednju reč o sudbini kandidature Sejfa al Islama imati libijsko pravosuđe.

Decembarski predsednički izbori su ključni deo plana Ujedinjenih nacija za okončanje deset godina dugog haosa koji vlada u Libiji. Parlamentarni izbori, koji su prema prvobitnoj ideji trebali da budu održani istovremeno sa predsedničkim, već su pomereni za sredinu februara.

Do sada, kandidature za predsednilke izbore podnelo je 98 osoba, saopštila je izborna komisija., od čega 73 u Tripoliju, 12 u Bengaziju i 13 u Sebhi.

Libijska izborna komisija prvobitno je potvrdila kandidaturu Gadafijevog sina, ali je ta odluka razbesnela Veće staraca u nekadašnjem centru pobune, Misrati, koje je stanovnike Libije pozvalo da bojkotuju izbore.

Osim Sejfa al Islama, kandidaturu su podneli i bivši ministar policije Fati Bašaga, komandant vojske istočnog dela zemlje Haftar Kalifa, bivši predsedavajući libijskog parlamenta Aguila Saleh Isa i bivši libijski premijer Ali Zeidan i nekadašnji ambasadori Arif ali Najed i Ibrahim Dabaši.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво