Читај ми!

Šojgu: Američki bombarderi vežbaju napad na Rusiju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je danas američke bombardere da vežbaju nuklearni napad na Rusiju iz dva smera, pošto su vojni avioni SAD došli na 20 kilometara od ruske granice. Ruski general Valerij Gerasimov razgovarao je telefonom sa najvišim američkim vojnim oficirom Markom Majlijem.

Sergej Šojgu je rekao da je ovog meseca, tokom američke vežbe "Global tander", deset strateških bombardera vežbalo upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije.

"Bili su udaljeni od naše granice 20 kilometara", izjavio je Šojgu.

Moskva takođe smatra da su američki strateški bombarderi blizu ruskih granica, dodao je Šojgu.

"Svedoci smo značajnog povećanja doleta američkih strateških bombardera u blizini ruskih granica. Tokom prethodnog meseca oktobra, obavili su oko 30 letova u blizini granice Ruske Federacije, što je za 2,5 puta više nego u istom periodu prošle godine", rekao je Šojgu posle razgovora sa kineskim kolegom Veijem Fengeom, preneo je Tas.

Šojgu je rekao i da kretnje američkih bombardera na istočnoj granici Rusije predstavljaju pretnju i po Kinu.

Kasnije tokom dana, ruski general Valerij Gerasimov razgovarao je telefonom sa najvišim američkim vojnim oficirom Markom Majlijem.

Da podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije da Zapad olako uzima upozorenja Moskve da ne prelazi crvenu liniju, a Ministarstvu spoljnih poslova je naložio da traži dugoročne garancije za bezbednost zemlje od Zapada.

SAD, NATO i ukrajinski zvaničnici već dve nedelje daju slične izjave o navodno "neobičnim kretanjima ruskih vojnika u blizini Ukrajine" i upozoravaju na mogući napad iz Rusije.

Iz Moskve negiraju da spremaju napad i kažu da su to zapaljive izjave. Žale se, međutim, na pojačanu aktivnost NATO-a u regionu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je pre dva dana da ne mogu da odbace mogućnost neke provokacije. Rekao je i da Rusija traži od NATO-a da prestane da koncentriše snage u blizini ruske granice i da prestane da naoružava Ukrajinu modernim naoružanjem.

Moskva je još u septembru navela da će SAD preći crvenu liniju ako nastave da proširuju svoju vojnu infrastrukturu u Ukrajini.  

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво