Čitaj mi!

Putin odlikovao patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila

Predsednik Rusije Vladimir Putin dodelio je patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu na njegov 75. rođendan, orden Svetog Apostola Andreja Prvozvanog.

Vladimir Putin je rekao da orden Svetog Apostola Andreja Prvozvanog dodeljuje patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu (Vladimiru Mihajloviču Gunđajevu) za izuzetan doprinos očuvanju i razvoju duhovne i kulturne tradicije, jačanje mira i sloge među narodima", navodi se u predsedničkom dekretu, prenosi Tas.

Glas crkve je ponovo stekao ogroman značaj u Rusiji i na mnogo načina to je rezultat aktivnosti patrijarha Kirila, ocenio je predsednik Putin tokom današnjeg sastanka sa patrijarhom u Kremlju.

"Nesumnjivo, crkva je prošla i kroz drugačija vremena, ali danas njen glas ponovo dobija ogroman značaj. To je glas koji se sluša i kojem se veruje. To je na mnogo načina rezultat vašeg ličnog napora i neumornog truda, iskrena briga koju je trebalo usaditi u ljudska srca - ideali mira, dobrote, pravde, ljubavi i uzajamnosti u razumevanju", rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.