Читај ми!

Žestoki sukobi demonstranata i policije u Roterdamu – korišćeni vodeni topovi, na ulicama i konjica

Najmanje sedam osoba je povređeno, među kojima i jedan policajac, tokom nasilnih demonstracija zbog uvođenja novih antikovid mera u Holandiji. Desetine uhapšene. Policija upotrebila i vodene topove.

Demonstranti u holandskoj luci bacali su baklje i kamenice na policiju, na šta su snage reda odgovorile ispaljivanjem metaka upozorenja i vodenim topovima.

"Ispalili smo metke upozorenja, ali i direktne pucnje zato što je situacija bila opasna po život", rekla je portparolka policije Patricija Vesels.

Fotografije objavljene u holandskim medijima pokazuju da je najmanje jedno policijsko vozilo bilo u plamenu, a da je kroz vetrobransko staklo drugog automobila bačen bicikl.

Vlasti su zatvorile glavnu železničku stanicu u gradu.

"Uhapšene su desetine demonstranata, očekuje se da ih još bude privedeno. Povređeno je oko sedam osoba, među kojima i jedan policajac", navodi se u policijskom saopštenju.

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb opisao je proteste kao "orgije nasilja".

"Policijci su osetili da moraju da izvuku oružje kako bi se odbranili", rekao je Abutaleb novinarima.

Interventna policija je štitovima i palicama usmeravala grupe ljudi dalje od centra grada, a konjica i policijski kombiji su patrolirali ulicama.

Lokalni mediji navode i da su u proteste bili uključeni i fudbalski navijači, huligani.

Holandska vlada objavila je da namerava da uvede izmenu pravila o kovid propusnicama tako što bi one bile dostupne samo potpuno vakcinisanima i onima koji su se oporavili od kovida, ali ne i ljudima koji su negativni.

Holandija se suočava sa najvećim brojem novozaraženih poslednjih dana, pa je zbog toga pre nedelju dana uveden delimični lokdaun.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво