Читај ми!

Belorusija: Kada EU primi 2.000 migranata, mi ćemo vratiti 5.000 u njihove matične zemlje

Belorusija želi da Evropska unija primi 2.000 migranata, a Minsk će 5.000 njih vratiti svojim zemljama kako bi rešio krizu na poljskoj granici, izjavila je portparolka beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Nemački ministar unutrašnjih poslova tvrdi da je reč o dezinformaciji.

Portparolka Natalija Ejsmont je izjavila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i da je Merkelova pristala da o predlogu za prijem migranata razgovara sa partnerima u Evropskoj uniji, prenosi Rojters.

"Evropska unija stvara humanitarni koridor za 2.000 izbeglica koje se nalaze u kampu. Obavezujemo se da omogućimo (koliko je to moguće i ako žele) da se preostalih 5.000 vrate u domovinu", rekla je ukratko o predlogu portparolka.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer rekao je da je dezinformacija da će EU primiti 2.000 migranata.

Prethodno je i Evropska komisija saopštila da nema nikakvih pregovora sa Lukašenkom.

Stotine Iračana koji su nedeljama kampovali na poljsko-beloruskoj granici prijavilo se za povratni let u Irak, saopštilo je iračko ministarstvo spoljnih poslova.

"Da, nažalost, samo oko 400 izbeglica je pristalo da se vrati kući. Sve u svemu, tačnije, u avionu koji je danas krenuo bilo je 374 putnika, uglavnom iračkih državljana", izjavila je Ejsmont, koja dodaje da "oni ispunjavaju svoja obećanja, dok EU nije ispunila još niti jednu obavezu".

Deo migranata prešao je u transportno-logistički centar, u koji ih je smestila Belorusija. I poljske granične vlasti potvrđuju da su migranti napustili kamp u mestu Bruzgi.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво