Читај ми!

Dramatično na granici Poljske i Belorusije – policija bacila suzavac, migranti uzvratili kamenicama

Na granici Belorusije i Poljske, dramatična situacija. Probijena je ograda ka granici Poljske, i pogranične službe te zemlje traže pomoć u obezebeđivanju granične linije, gde je već angažovano 15.000 vojnika.

Migranti na granici između Poljske i Belorusije počeli su da seku ogradu, na šta su snage bezbednosti Poljske odgovorile suzavcem. Migranti su ih gađali kamenjem, a najviše migranata se okuplja na severoistoku graničnog prelaza.

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je podiglo najviši stepen bezbednosti pograničnih službi zbog upozorenja da više hiljada izbeglica lociranih na severoistoku planira nasilni prelazak granice Poljske.

"Ukoliko se nastavi povećavanje broja ilegalnih prelazak biće nam potrebna pomoć međunarodne zajednice u odbrani evropskih granica. Povećali smo broj vojnika, juče je osujećen upad migranata ali situacija je sve ozbiljnija", rekla je Ana Mikalska, portparol pogranične službe Poljske.

Zemlje EU optužile su Minsk za namerno širenje krize i pooštrile sankcije Belorusiji zbog kako kažu odgovornost za eskalaciju krize.

"Sada ćemo sankcionisati više ljudi odgovornih za eskalaciju krize. Naša odluka odražava odlučnost Evropske unije da se suprostavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe. Borimo se protiv tog nehumanog i nelegalnog poteza", rekao je Žosep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

U isto vreme, ruski predsednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom posebno je skrenuo pažnju na brutalan tretman poljskih graničara prema izbeglicama.

Plan humanitarne pomoći migrantima i mirno rešenje spora predlaže i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prve u pomoć ugroženima pritekle su poljske nevladine organizacije i meštani.

Poljska je na granici sa Belorusijom rasporedila 15.000 vojnika, uz graničare i policiju. Najmanje devet migranata je preminulo.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво