Читај ми!

Grupa migranata upala u Poljsku, telo Sirijca pronađeno u šumi

Telo mladića iz Sirije pronađeno je u Poljskoj, u blizini granice sa Belorusijom, objavila je poljska policija na Tviteru. Grupa od oko 100 migranata iz improvizovanog izbegličkog kampa prešla je na teritoriju Poljske, dok evropski graničari upozoravaju da raspolažu podacima o novom prilivu migranata sa Bliskog istoka.

Telo je pronađeno u šumi, u blzini granice, navela je na Tviteru oblasna policija:

"Obavljen je uviđaj na mestu gde je telo pronađeno, a nije mogao nedvosmisleno da se odredi uzrok smrti".

Na granici je, inače, haotično stanje, grupa od oko 100 migranata iz improvizovanog izbegličkog kampa na beloruskoj strani granice prešla je na teritoriju Poljske.

Evropski graničari upozoravaju da raspolažu podacima o novom prilivu migranata sa Bliskog istoka.

"Suočavamo se sa velikim tenzijama na granici. Ne vidim da će u skorije vreme to da se reši, niti će ti migranti da nestanu odatle . Prema našim analizama, mnogi faktori iniciraju pojačanje tenzija, potrebno je uložiti veće napore da kriza ne eskalira. Po svemu sudeći će se produžiti", kaže direktor Fronteksa Fabris Ležer.

Na beloruskoj granici nalaze se stotine migranata, a nekoliko hiljada u obližnjoj šumi. Oni pokušavaju preko Poljske da se domognu Evropske unije. Varšava krivi Minsk za migrantsku krizu, a rasporedila je 15.000 vojnika na granici.

Iz Belorusije navode da se Poljaci nehumano odnose prema migrantima, a kontraoptužbe su da Belorusi zastrašuju migrante, kako se ne bi vraćali na njihovu teritoriju. Aktuelna situacija bila je i tema sastanka Saveta bezbednosti.

Rusija tvrdi da nema udela u migrantskoj krizi

Evropska unija preti pooštravanjem sankcija Minsku, koji poručuje da će uvesti blokadu dovoda gasa na teritoriju evropskog bloka.

U saopštenju Kremlja, ruski predsednik Vladimir Putin naglašava da Moskva nema nikakvog udela u nastanku krize na beloruskoj granici kako joj prebacuju EU i SAD.

"Situacija je veoma napeta, postoji i indicija da će i kriza eskalirati, što nas zabrinjava. Nazire se i humanitarna katastrofa. EU odbija da poštuje demokratske vrednosti društva, kojima bi trebalo da bude posvećena", kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Amerika i NATO budno prate situaciju na poljsko-beloruskoj granici.

"Situacija je veoma zabrijavajuća i u stalnom kontaktu smo sa Rusijom jer je reč o velikom problemu", ističe američki predsednik Džo Bajden. 

Kako je došlo do krize

Kriza je nastala nakon što je Zapad uveo sankcije beloruskoj vladi zbog nasilnog gušenja masovnih protesta prošle godine, a nakon izbora u kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu. Opozicija tvrdi da su izbori pokradeni, što on negira.

Evropska unija, čije su članice Poljska i Litvanija, optužuje Minsk i da iz osvete podstiče migrante sa Srednjeg istoka i iz Afrike da pokušaju da uđu u Uniju preko Belorusije, dok Lukašenkova vlada negira da pokušava da isfabrikuje migrantsku krizu i krivi Zapad za prelaske preko granica. Potvrđuju da migranti idu ka granici, ali kažu i da se Varšava prema njima odnosi na nehuman način.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje članice da prošire sankcije protiv režima u Belorusiji koji je, prema njenim rečima, odgovoran za "hibridni napad" na EU.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије