Читај ми!

Haiti, Dan mrtvih i vudu magija u zemlji bandi i gladi

Koloritnim vudu ritualima Haićani su na grobljima obeležili Dan mrtvih, u zemlji u kojoj vlada nestašica goriva, nasilje bandi i u kojoj se beleži porast neuhranjenih.

Poštovaoci vudua okupili su se na grobljima, mnogi od njih obučeni u belo, lica prekrivenih belim prahom, i uz ritualne pesme učestvovali u ritualima kako bi komunicirali sa duhovima predaka.

"Vudu, ako želite da ga definišete, je sredstvo koje imate na raspolaganju da uspostavite harmoniju između vas i svega što vas okružuje, i vidljivo i nevidljivo", rekao je Karl-Henri Desmornes, vrhovni vođa za Rojters.

Veruje se da više od polovine od 11 miliona stanovnika Haitija pripadnici vudua, religije koju su iz zapadne Afrike doneli robovi i tajno praktikovali pod francuskom kolonijalnom vlašću.

Ta religija je usko povezana sa borbom protiv ropstva na Haitiju, koji je proglasio nezavisnost od Francuske 1804. godine u jedinom uspešnim pobunom robova u svetu.

"Uprkos poteškoćama izazvanim nedostatkom benzina, ljudi su otišli na groblje. Dok govorim, moj auto je ostao bez goriva. Ne plašimo se kada radimo sa duhovima, oni nas štite", rekao je Valsin Antoan, vudu sveštenik ili "ougan"

Decenijama je vudu prikazan u zapadnim filmovima kao kult crne magije, ali ga je vlada Haitija zvanično priznala kao religiju 2003. godine.

Haiti se skoro dve nedelje suočavao sa ozbiljnom nestašicom goriva. Blokada bandi sprečila je kamione da stignu na terminale, primoravajući neka preduzeća da zatvore svoja vrata i
bolnice da ograniče usluge.

Talas otmica bandi, uključujući poslednju otmicu grupe američkih i kanadskih misionara,
podstakao je gnev lokalnog stanovništva, a nekoliko grupa u transportnoj industriji pozvalo je na generalne štrajkove.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво