Читај ми!

Lideri G20 u Rimu: Kako okončati pandemiju i pospešiti ekonomski razvoj

U Rim stižu lideri 20 najbogatijih zemalja sveta koji će na samitu razmatrati aktuelne probleme međunarodne zajednice. Centralne teme su borba protiv kovida 19 i ublažavanje posledica pandemije koja je nanela ogromne gubitke svetskoj ekonomiji.

Svetska zdravstvena organizacija uoči samita G20 apelovala je na lidere najrazvijenih zemalja da finansiraju plan od 23,4 milijarde dolara za ravnopravnu distribuciju vakcina, testova i lekova protiv kovida siromašnim zemljama u narednih 12 meseci.

"Zajedno lideri najvećih svetskih ekonomija imaju političku i finansijsku moć da okončaju pandemiju finansiranjem plana koji bi mogao da spase više od pet miliona života. Potrebno je 23,4 milijarde za pomoć najugroženijim zemljama od danas do septembra 2022. kako bi se ravnopravno rasporedila sredstva za borbu protiv kovida 19", kaže direktor SZO Tedros Adnan Gebrejezus.

U apelu za pomoć naglašava se da je ta suma minimalna u odnosu na hiljade milijardi dolara ekonomskih gubitaka izazvanih pandemijom i troškovima plana obnove.

"Za 82 najsiromašnije zemlje neophodna je pomoć od 550 miliona doza vakcina koje će Kovaks obezbediti prema godišnjem planu svetske organizacije. Ako ne prikupimo tu sumu novca do kraja godine biće izgubljeni milioni života i kraj pandemije će biti pod znakom pitanja", smatra viši savetnik SZO Brus Ejlurd.

U isto vreme u Rim stižu lideri najbogatijih zemalja sveta, a među privima američki predsednik Džozef Bajden. On se u Vatikanu prvo sastao sa vrhovnim poglavarom katoličke crkve papom Franjom. Bajden će kako je potvrdio savetnik Bele kuće predložiti smernice za prevazilaženje ekonomske krize koja je posledica globalne pandemije.

"Sada je prilika da koordiniramo sa evropskim partnerima u rešavanju globalnih problema - ublažavanju posledica ekonomske krize ali i klimatskih promena koje su nanele ogromne gubitke svetskoj privredi", ističe savetnik za bezbednost Džejk Saliven.

Samit u Rimu je i prilika da se utvrde nove kvote za ograničenje emisije štetnih gasova i politika za borbu protiv klimatskih promena koje će biti predložene na međunarodnom samitu koji će se održati sledećeg vikenda u Glazovu.

Masovne demonstracije antiglobalista, koji od najmoćnijih zahtevaju hitne akcije za očuvanje planete, održana su u Milanu, Rimu i Glazgovu.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара