Čitaj mi!

Sud EU: Poljska da plaća milion evra dnevno

Najviši sud Evropske unije naložio je Poljskoj da plaća kaznu od milion evra dnevno, jer nije suspendovala disciplinsku komoru Vrhovnog suda.

Odluka Evropskog suda pravde je usledila nakon što je Evropska komisija zatražila "finansijske kazne" kako bi se obezbedilo poštovanje presude iz jula, prenosi agencija AP.

Sud je saopštio da je kazna "neophodna kako bi se izbegla ozbiljna i nepopravljiva šteta po pravni poredak Evropske unije i vrednosti na kojima je ta Unija zasnovana", a posebno šteta po vladavinu prava.

Evropska komisija, koja nadgleda poštovanje evropskih zakona, želela je da sud sa sedištem u Luksemburgu izrekne dnevnu novčanu kaznu Poljskoj sve dok ne unapredi funkcionisanje poljskog Vrhovnog suda i suspenduje nove zakone koji, prema tvrdnjama Brisela, potkopavaju nezavisnost pravosuđa.

Tačka sporenja je disciplinska komora poljskog Vrhovnog suda, telo kome je vladajuća partija dala ovlašćenje da disciplinuje sudije.

Međutim, mnoge sudije u Poljskoj doživljavaju komoru kao sredstvo pritiska na sudije da donesu odluke u korist vlasti.

Evropski sud pravde je u julu naložio suspenziju disciplinske komore, ali ona i dalje funkcioniše.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio prošle nedelje u Evropskom parlamentu da će komora biti ukinuta, ali nije naveo precizan vremenski okvir.

Posmatrači su primetili odsustvo predloga zakona o ukidanju tog disciplinskog tela.

Zemlje EU već godinama upozoravaju na navodno nazadovanje demokratskih principa u Poljskoj kada je reč o nezavisnom pravosuđu i slobodnim medijima, navodi AP.

Sukob je ponovo izbio u prvi plan početkom ovog meseca kada je poljski Ustavni sud presudio da poljski zakoni imaju prvenstvo nad zakonima Evropske unije.