Читај ми!

Korona ne posustaje, a očekuje se i teška sezona gripa

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorava da će se stari kontinent suočiti sa teškom sezonom gripa. Zvaničnici strahuju od ozbiljnih posledica do kojih će doći jer pandemija iscrpljuje kapacitete zdravstva.

U Hrvatskoj grip je mnogo brže nego što je očekivano dostigao prosečan broj obolelih. Inače, soj virusa gripa koji je dominantan, najviše pogađa stare, a pretpostavlja se da je vakcina slabije delotvorna protiv ovog gripa.

Šef resora zaduženog za grip u Evropskom centru za kontrolu bolesti Pasi Pantinen rekao je da postoje indikacije da će ova sezona gripa biti jako teška.

"Nagli rast u broju zaraženih tokom pandemije kovida 19 mogao bi da ostavi ozbiljne posledice po starije i da dodatno oteža zdravstvenim sistemima koji su već opterećeni kovidom 19", rekao je Pantinen.

Centar ističe da su restrikcije koje su prošle godine bile uvedene zbog korone gotovo eliminisale grip, što znači da su mere poput maski i fizičkog distanciranja bile efikasne.

Vakcinacija protiv gripa i protiv korone pruža zaštitu od teške kliničke slike, dodaje Pentinen ističe da je to naročto važno za one koji rade u zdravstvu i staračkim domovima.

Da podsetimo, u Srbiji je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, a od 22 časa u kafiće i barove može se ući samo sa kovid sertifikatom. Na vakcinalnim punktovima može se besplatno vakcinisati jednom od četiri vakcine: Sputnjik V, Sinofarmova, Fajzer-Biontekova i Astra-Zenekina vakcina. 

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи