Čitaj mi!

Vaseljenski patrijarh u Beloj kući, sa Bajdenom o klimi, pandemiji i verskim slobodama

Američki predsednik Džo Bajden i duhovni vođa pravoslavnih hrišćana, vaseljenski patrijarh Vartolomej, razgovarali su, u Ovalnom kabinetu Bele kuće, o načinima borbe protiv klimatskih promena, okončanju pandemije koronavirusa i o važnosti verskih sloboda.

Patrijarh Vartolomej sastao se u ponedeljak odvojeno sa Bajdenom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, iako je prethodne noći hospitalizovan, jer se loše osećao na početku svoje naporne 12-dnevne posete Sjedinjenim Državama, prenosi agencija AP.

Patrijarh je nešto ranije, na doručku koji organizovao turski ambasador Hasan Murat Mercan, rekao da je njegova misija kao patrijarha "čisto duhovna i da pokazuje kako Turska može biti ne samo inkluzivno društvo, već graditelj mostova između Istoka i Zapada".

On je ambasadorovu dobrodošlicu nazvao primerom međusobnog "dijaloga i poštovanja.''

Patrijarh, međutim, nije aludirao na aktuelne bolne tačke kao što je zatvaranje pravoslavne bogoslovije na turskom ostrvu Halki od strane turske vlade pre 50 godina.

Blinken je "potvrdio da ponovno otvaranje Bogoslovije Halki ostaje kontinuirani prioritet", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Razgovarali su o posvećenosti SAD pružanju podrške verskim slobodama širom sveta i mogućnostima saradnje sa pravoslavnom zajednicom širom sveta na pitanjima od zajedničkog interesa, kao i sa verskim manjinama u Turskoj i regionu", rekao je Prajs.

Bela kuća je saopštila da je sastanak Vartolomeja i Bajdena "podvukao ključnu ulogu koju verske zajednice imaju u suočavanju sa nizom globalnih izazova sa kojima se svi suočavamo".

Vartolomej je u Beloj kući rekao da je izuzetno zadovoljan svojom posetom, hvaleći Bajdena kao "čoveka od vere i čoveka vizije".

Blinken je, takođe, pohvalio "izvanredno vođstvo" koje je Vartolomej, ponekad poznat i kao "zeleni patrijarh", pokazao u pozivanju na pronalaženje rešenja za klimatsku krizu.

Vartolomej je rekao i da će se pridružiti papi Franji i vođama drugih velikih religija širom sveta u pozivu globalnoj zajednici da olakša vakcinaciju protiv kovida 19, posebno za siromašne zemlje.

Vartolomej je otpušten iz jedne vašingtonske bolnice u ponedeljak ujutro nakon što je tamo prenoćio. On je prevezen u Univerzitetsku bolnicu "Džordž Vašington" u nedelju uveče nakon što se osećao loše zbog dugog leta u subotu, saopštila je grčka pravoslavna arhiepiskopija.