Читај ми!

Nemačka, “psi rata“ uhapšeni zbog formiranja terorističke organizacije

Dvojica bivših pripadnika oružanih snaga Nemačke uhapšena su zbog sumnje da su pokušali da formiraju paramilitarnu organizaciju koja bi okupila bivše vojnike i policajce za borbu u ratu u Jemenu, saopštilo je tužilaštvo.

Kako se navodi na sajtu nemačkog tužilaštva, početkom 2021. godine Arend-Adolf G. i Aćim A. doneli su zajedničku odluku o uspostavljanju plaćeničkih snaga pod njihovom isključivom komandom.

Svaki pripadnik jedinice, ističe se u saopštenju, trebalo je da primi mesečnu naknadu od 40.000 evra.

Prema planovima dvojice optuženih, paravojna jedinica trebalo je da uključi između 100 i 150 muškaraca, od kojih su većina bili bivši pripadnici Bundesvera ili bivši policajci.

"Dvojica optuženih su u prošlosti i sami bili vojnici u Bundesveru i stoga imaju vojno znanje i veštine. Arend-Adolf G., koji je bio odgovoran za regrutovanje plaćenika, kontaktirao je sa najmanje sedam ljudi kako bi ih pridobio za jedinicu. Nakon uspešnog formiranja plaćeničkih trupa, dvojica optuženih su hteli da se umešaju u građanski rat u Jemenu", kaže se u saopštenju.

Osumnjičeni su, kako se dodaje, bili svesni da će jedinica pod njihovom komandom neizbežno morati da ubijaju tokom operacija u Jemenu. Očekivali su da će i civili biti ubijeni i ranjeni u borbama.

"Na srednji rok, planirali su da oforme kompaniju koja bi upravljala privatnim vojskom, a koja bi bila angažovana i u drugim sukobima", napominje se u saopštenju.

Ideja optuženih bila je da jedinicu finansira Saudijska Arabija, ali nijedna agencija te države nije odgovorila na pozive osumnjičenih, navodi se na sajtu tužilaštva.

Uhapšeni su u Minhenu i okrugu Brajsgau-Hohšvarcvald.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво