Читај ми!

Nove varnice na relaciji Brisel–Varšava: EU preti sankcijama, Poljska ne pristaje na ucene

Burna rasprava u Evropskom parlamentu o odluci Ustavnog suda Poljske da odbaci ključne delove zakona Evropske unije. Brisel neće dozvoliti podrivanje nezavisnosti pravosuđa, upozorila je šefica Evropske komisije zapretivši Varšavi sankcijama. Ništa manje oštar nije ni poljski premijer, ističe da njegova zemlja ne pristaje na pretnje i ucene.

Odnosi Poljske i Evropske unije na najnižem su nivou od priključenja te zemlje Uniji 2004-te godine. Odluka poljskog suda da domaće zakonodavstvo stavi iznad zakona Unije dodatno je podigla tenzije između Varšave i Brisela.

U govoru pred poslanicima u Strazburu predsednica Evropske komisije poručila je da želi jaku Poljsku u ujedinjenoj Evropi, ali da neće dozvoliti podrivanje evropskih vrednosti.

"Vladavina prava je lepak koji vezuje našu Uniju. To je temelj našeg jedinstva. Ne možemo i nećemo dozvoliti da naše zajedničke vrednosti budu dovedene u rizik. Komisija će delovati, a opcije su svima dobro poznate", poručila je Ursula fon der Lajen.

Oštre kritike na račun Poljske stižu i iz redova najjačih parlamentarnih grupa – Evropske narodne partije, Liberala, Levice i Zelenih. Optužuju poljsku nacionalno-konzervativnu vladu da je okrenula leđa slobodi medija, nezavisnosti pravosuđa, manjinama.

"Treba da razgovaramo, ali ne vidim prostor za kompromis. Na kraju takvog dijaloga, mora biti jasno čemu smo se posvetili kada smo se priključili Evropskoj uniji. Ne mogu postojati posebni dogovori", naglasio je nemački ministar za evropske poslove Mihael Rot.

Poljska je lojalna članica Evropske unije, ali se protivi preteranoj centralizaciji vlasti, kaže poljski premijer.

"Ne možemo ostati nemi kada napadaju našu zemlju na nepravedan način. Neprihvatljivo je da nam pretite finansijskim sankcijama. Odbijam jezik pretnji i svršenog čina. Neću dozvoliti evropskim političarima da ucenjuju Poljsku", istakao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Pojavila su se i nagađanja o mogućem "Polegzitu", ali premijer Moravjecki uverava evropske partnere da nema nameru da sledi britanski primer.

Ako ne bude kompromisa između Brisela i Varšave, Evropska komisija mogla bi da uvede Poljskoj finansijske sankcije, da joj uskrati sredstva iz fondova, pa čak i da joj suspenduje pravo glasa o odlukama Unije.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво