Читај ми!

Pjongjang ponovo testirao balističku raketu, japanski premijer prekinuo predizbornu kamapanju

Severna Koreja testirala je balističku raketu sa podmornice, sa svoje istočne obale, tvrdi južnokorejska vojska. Japanski premijer Fumio Kišida prekinuo je izbornu kampanju i vratio se u Tokio.

Pjongjang je nastavio da razvija oružje uprkos međunarodnim sankcijama, ističe agencija Rojters

Lansiranje, o kome su izvestili zvaničnici Južne Koreje i Japana, usledilo je nakon sastanka delegacija SAD i Južne Koreje u Vašingtonu o severnokorejskom nuklearnom programu.

Kako se navodi, u utorak će se u Seulu sastati i šefovi obaveštajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana.

Raketa je lansirana u 10 sati i 17 minuta po lokalnom vremenu sa mora u blizini Sinpa, grada na obali Japanskog mora, rekao je načelnik južnokorejskog združenog štaba, gde se nalaze severnokorejske podmornice i oprema za probnu paljbu.

"Naša vojska pomno prati situaciju i održava spremnost u bliskoj saradnji sa Amerikom, kako bi se pripremila za eventualna dodatna lansiranja", navodi se u saopštenju južnokorejskog združenog štaba.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje održao je hitan sastanak i izrazio "duboko žaljenje" zbog testa, pozivajući Severnu Koreju da nastavi razgovore.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je "za žaljenje" to što je Severna Koreja izvela niz raketnih testova poslednjih nedelja.

Kišida je otkazao zakazane skupove u izbornoj kampanji na severu Japana, a iz njegovog kabineta je rečeno novinarima da se premijer vraća u Tokio kako bi se pozabavio aktuelnom situacijom.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim odnosima, saopštilo je da su normalno uspostavljeni svakodnevni razgovori sa Pjongjangom.  

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво