Čitaj mi!

Zastave na pola koplja zbog ubistva poslanika britanske Konzervativne stranke

Zastave su spuštene na pola koplja ispred britanskog parlamenta i Dauning strita broj 10 zbog ubistva poslanika britanske Konzervativne stranke Dejvida Ejmisa. Nema političara ni iz vlasti, ni iz opozicije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji nema lepu reč o ubijenom Ejmisu.

Poslanik britanske Konzervativne stranke Dejvid Ejmis ubijen je danas tokom sastanka sa građanima u svojoj izbornoj jedinici u grofoviji Eseks na istoku Engleske.

Ser Dejvid Ejmis izboden je nožem dok je razgovarao sa građanima u Metodističkoj crkvi u gradu Li na moru.

Uhapšen je dvadeset petogodišnji muškarac, a policija je zaplenila oružje, kojim je izvršeno ubistvo.

Policija trenutno razmatra motiv ubistva. Uključene su i jedinice za borbu protiv terorizma.

Ukoliko se bude pokazalo da je reč o terorističkom napadu, počinilac će ponovo biti formalno uhapšen, ali ovoga puta na osnovu Zakona o borbi protiv terorizma, što bi policiji dalo mnogo šira ovlašćenja prilikom istrage.

Šezdeset devetogodišnji poslanik, inače istaknuti rimokatolik, ostavio je za sobom suprugu Džuliju i petoro dece.

Policija Eseksa uputila je u njihov dom specijalizovane jedinice za pružanje emotivne podrške.

Vlast i opozicija ujedinjeni u žalosti

Nema političara u Ujedinjenom Kraljevstvu koji nema lepu reč o preminulom ser Dejvidu Ejmisu.

"U šoku smo, srca sviju nas su puna tuge zbog gubitka ser Dejvida Ejmisa, poslanika koji je ubijen tokom redovnog nedeljnog razgovora sa građanima svoje izborne jedinice, posle skoro četrdeset godina služenja narodu Eseksa i celog Ujedinjenog Kraljevstva. Razlog za ovoliki šok i tugu je u tome što je on bio jedan od najfinijih i najljubaznijih ljudi u politici. On je bio predlagač zakona, koji su pomagali najranjivijima, kao što su oboleli od endomitrioze, ili zabrane maltretiranja životinja. On je mnogo učinio da se smanji nivo siromaštva u svim delovima zemlje. Dejvid je strasno verovao u ovu zemlju i njenu budućnost. Danas smo izgubili odličnog javnog službenika i omiljenog prijatelja i kolegu", istakao je britanski premijer Boris Džonson.

Lider opozicije Kir Starmer nazvao je današnji dan "mračnim i šokantnim".

"Kao vernik, ser Dejvid je imao izraženu potrebu da služi narodu i bio je veoma voljen i poštovan u svim strankama oba doma Parlamenta i širom hrišćanske zajednice", istakao je prvi čovek laburista Kir Starmer.

Bivši premijer Toni Bler ocenio je da je "danas užasan dan za demokratiju", dok je nekadašnja premijerka Tereza Mej u sličnom tonu današnji dan nazvala "tragičnim za demokratiju".

Prva žena škotske vlade Nikola Sturdžen istakla je da "iako političari moraju da budu pristupačni i pod lupom javnosti, niko ne zaslužuje da umre dok radi i predstavlja svoju izbornu jedinicu".

Zastave su spuštene na pola koplja ispred Dauning strita broj 10 i britanskog parlamenta.

Neobezbeđeni poslanici

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel najavljuje preispitivanje obezbeđivanja poslanika.

Tokom rada u parlamentu njih štite naoružani pripadnici parlamentarne i diplomatske službe policije.

Međutim, u kancelarijama po izbornim jedinicama nema nikakvog obezbeđenja.

Poslanici jedino dobijaju savete kako da se zaštite tokom susreta sa građanima, kako da otvore sumnjivu poštu i obezbede sopstveni dom.

Drugo ubistvo poslanika

Reč je o drugom ubistvu britanskog poslanika u 21. veku.

Pre pet godina ubijena je laburistička poslanica Džo Koks posle samo godinu dana službe u Parlamentu.

Ser Dejvid Ejmis je bio u poslaničkim klupama od 1983. godine.

Reagujući na ubistvo koleginice kao i na napad mačetom na poslanika Liberal-demokrata Najdžela Džonsa, sam ser Dejvid je svojevremeno ocenio: "Svi mi smo dostupni članovima svojih izbornih jedinica i često dolazimo u dodir sa ljudima sa duševnim oboljenjima. To se lako može desiti svakome od nas".