Čitaj mi!

Rim, neredi zbog "zelenih propusnica" i vakcina – na ulicama vodeni topovi

Na trgu "Piazza del Popolo" u Rimu izbili su neredi tokom demonstracija protiv "zelenih propusnica" na kojima je prisustvovalo 10.000 ljudi. Demonstranti su blokirali okolne ulice, koje su opokolili policajci. Situcija je i dalje napeta, a građani uzvikuju da žive u "fašističkoj državi", napadaju policijska kola i pale baklje.

"Sloboda, sloboda", viču građani, koji nose lutke izbodene iglama, te uzvikuju da "žive u diktaturi i fašističkoj državi".

Demonstranti uzvikuju: "Ubice, ubice", tražeći ostavke predsednika i premijera Italije.

Na protestu, demonstranti su se sukobili sa policijom koja je bacila suzavac i vodene bombe, na šta su građani odgovorili petardama i papirnim bombama.

Građani iz cele Italije, kao i veliki broj kamiondžija koji je najavio da će zaustaviti saobraćaj, te će italijanske prodavnice ostati bez namirnica, okupili su se danas ne bi li protestvovali protiv vakcina i "zelenih propusnica". 

U Italiji će, naime, od 15. oktobra biti obavezna "zelena propusnica" na svim radnim mestima.

Zemlja od ponedeljka otvara bioskope, pozorišta i muzeje sa 100 odsto kapaciteta i bez distance zahvaljujući 80 odsto vakcinisanih građana i epidemiološkoj situaciji, koja dnevno broji između 2.500 i 3.000 novozaraženih i maksimalno 50 preminulih.

Situacija je napeta i u Milanu.

Ovo je dvanaesti protest pokreta No Vax i No Green pass, koji se okupljaju svake subote.