Čitaj mi!

Česi danas i sutra na biralištima

Građani Češke danas i sutra glasaju na parlamentarnim izborima, birajući između populističke stranke premijera Andreja Babiša ANO i grupe opozicionih stranaka koje ga krive za prekomerno zaduživanje, loše upravljanje pandemijom korona virusa i mešanje poslovnih interesa sa interesima zemlje.

Stranka ANO prednjači u najnovijim anketama javnog mnjenja, ali se jaz poslednjih dana smanjio na samo nekoliko procentnih poena između te stranke i dve opozicione grupe koje su se obavezale da će zajedno raditi na Babišovom svrgavanju.

Babiš je obećao da će nastaviti sa povećanjem plata i penzija u javnom sektoru, navodi Rojters, ocenjujući da njegove mere potrošnje predstavljaju odstupanje od tradicionalne češke fiskalne opreznosti.

Koalicija desnog centra Zajedno i liberalna Piratska partija koja predvodi dvostranačku koaliciju Pirati-gradonačelnici, odbijaju sarađivati sa Babišom, zbog, kako kažu, neprihvatljivog sukoba interesa u kojem se nalazi kao osnivač "Agrofert" konzorcijuma za hranu, poljoprivredu, hemikalije i medije, a koji zapošljava više od 30.000 ljudi širom centralne Evrope.

Babiš im poručuje da je ispunio sve zakonske obaveze kada je tu grupaciju 2017. godine preneo u novoosnovani poverenički fond pre nego što je postao premijer.

Revizorski organi Evropske komisije su, međutim, utvrdili drugačije i prestali su sa isplatom razvojnih grantova toj grupi.

Babiš se u nedelju suočio sa novim optužbama o korišćenju tajnih ofšor struktura za kupovinu nekretnina u Francuskoj pre nego što je ušao u politiku. On je međutim negirao takve optužbe.