Читај ми!

Gasna kriza u Britaniji preti da baci tamošnje stočarstvo na kolena

Britanska vlada stavila je pod kontrolu snabdevanje benzinom – angažovanjem vojske. Vrtoglavi rast cene zemnog gasa preti da izazove domino efekat, koji preti da baci britansko stočarstvo na kolena.

Vojska nastavlja da snabdeva britanske benzinske pumpe. Ministar odbrane Ben Valas ne vidi da će armijska dostava prestati u narednim mesecima. Time se partija pokera između naftnih kompanija i vlade Borisa Džonsona nastavlja. Cilj – da se naftaši nateraju da poboljšaju uslove i cene rada umesto da uvoze jeftinu radnu snagu.

Britanski premijer Boris Džonson smatra da je rešenje u kontrolisanom useljavanju. "Trebaju nam talenti. Imigracija ne sme da bude izgovor da se ne ulaže u ljude, znanje, opremu, postrojenja i mašineriju", dodaje Džonson.

I dok su obožavaoci premijera gutali svaku njegovu reč tokom četvorodnevne godišnje konvencije konzervativaca u Mančesteru, zalihe zemnog gasa su u Britaniji, ali i Evropskoj uniji, pale na tri četvrtine. Zato su zatvorena dva glavna postrojenja za proizvodnju veštačkog đubriva, a nastala je i nestašica ugljen-dioksida. Bez njega, nema "humanog" ubijanja stoke, te preti ozbiljna nestašica svih vrsta mesa.

"Samo nas nekoliko nedelja deli od trenutka kada ćemo morati da zakoljemo potpuno zdrave životinje i bacimo ih u smeće. Šteta će biti ogromna i bićemo finansijski uništeni", upozorava Zoi Dejvis iz britanskog Nacionalnog udruženja uzgajivača svinja.

Britanski ministar finansija Riši Sunak ističe da je vlada odlučna da se izbori sa problemom.

Trenutni izazov su lanci snabdevanja ne samo kod nas, već širom sveta, ukazuje Sunak.

Odgovor vlade je da subvencioniše proizvodnju đubriva, ali koliko dugo? Ako se sudi po govoru Borisa Džonsona, koji su stručnjaci proglasili ekonomski nepismenim, ruže cvetaju pod oktobarskim suncem.

"Zemlja ide ka visokim platama, visokom stručnošću i produktivnošću i niskim porezima", poručuje britanski premijer.

S druge strane klasne podele, stočari poručuju da su u krizi.

"Ako vaša firma ostvaruje gubitke, ako morate da otpuštate i provodite besane noći, onda je kriza", napominje uzgajivač svinja Ričard Lister.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво